Jaapan maksab remondi

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selle eest, et Jaapani tööstus paiskab õhku osa Eestile antud heitgaasinormist, saab Saarepeedi rahvamaja järgmisel aastal ventilatsioonisüsteemi.

Eesti riik müüs osa oma heitgaaside normist Jaapani konglomeraadile Marubeni ning saadud raha jagati laiali omavalitsustele, kes tahavad oma hooneid energiasäästlikumaks muuta.

Raha jagus 66 hoone tarbeks, kuid küsijaid oli üle kümne korra enam. Ainuüksi Viljandimaalt esitasid taotluse 18 hoone omanikud, ent raha sai vaid Saarepeedi vald.

Omavalitsused pidid esitama pika analüüsi, millise kasu annaks kavandatav remont nii kohalikele inimestele kui keskkonnale. Et jaapanlased ostsid eestlastelt võimaluse saastada heitgaasidega maailma, on nende huvides, et Eestis tehtavad remondid aitaksid kärpida heitgaaside õhkupaiskamist.

Saarepeedi vallavanema Salme Koplikase sõnul vajab rahvamaja korralikku ventilatsiooni ning see annaks kokkuhoidu küttelt. Vald küsis 450 000 krooni, kuid pole veel teada, kas valitsus andis küsitud summa või vähem.

Eesti riigi ja Marubeni korporatsiooni vahel sõlmitud tehing on konfidentsiaalne ning seega ei öelda avalikkusele, milline summa 66 maja vahel jagamisele läks. Ministeeriumi ütlemist mööda jätkuvad praegu läbirääkimised, et müüa veel kvoote ja saada omavalitsustele rohkem investeeringuraha.

Varem on Eesti riik müünud heitgaaside kvooti Luksemburgile ning sellest tehingust saadud raha on läinud riigihoonete korrastamiseks. Sealt on Ugala hoone remondiks ette nähtud 9,3 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles