Dagö testib publikut uue plaadi materjaliga

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dagö laulja Lauri Saatpalu sõnul on senised kontserdid näidanud, et publik võtab ansambli uut materjali hästi vastu.
Dagö laulja Lauri Saatpalu sõnul on senised kontserdid näidanud, et publik võtab ansambli uut materjali hästi vastu. Foto: Liis Saar

Eeloleva nädalavahetuse juhatab klubis Puhas Kuld sisse teisenenud koosseisuga ansambel Dagö, kes tutvustab kevadel ilmuva uue plaadi «Plaan Delta» materjali.

«Sakala» uuris kaks aastat tegutsemispausi pidanud bändi juhtkujult Lauri Saatpalult e-kirja kaudu, mis on Dagös vahepeal muutunud.

Lauri Saatpalu, 2008. aasta sügisel lõpetas Dagö senisel kujul tegevuse, tuues ettekäändeks ideede puuduse. Et umbes 96 protsendi lugude autoriks on märgitud Lauri Saatpalu, saan aru, et ideede puudus kummitas ennekõike teid. Millal ja miks tekkis tunne, et teil on jälle midagi öelda?

Noh, ega see päris nii ole, et teed sõnad ja viisi ning ongi kogu lugu. Kuidas see kõlada võiks, on olnud Peetri mõttetöö vili ning nõudnud tohutult aega ja ajupiina.

2008. aasta kevadel, kui ilmus viimane plaat, oli lihtsalt selge, et peame tegema veidi pikema pausi, enne kui jälle tahame midagi lindistada. See on üsna loomulik, kui võtta, et Dagöl sai siis täis kümme aastat pidevat tegutsemist.

Eelmise ja uue plaadi vahele jääb nähtus, mida nimetatakse masuks. Mismoodi on see mõjutanud uue plaadi materjali?

Masu meid otseselt puudutanud pole — vähemalt mitte rohkem kui kõiki teisi inimesi. Võib isegi öelda, et olles ise stepsli seinast välja tõmmanud, viibisime paremas seisus kui need, kes püüdsid rasketel majandusaegadel ellu jääda ja rõõmu säilitada.

Dagöt peetakse sõnumiga bändiks. Kas tunnete kirjutades mingit survet teha «jube hea tekst»?

Ma ei ole kunagi mõelnud, et peaksin kirjutama halva teksti. Seda ei mõtle keegi! Ikka püüad hästi teha ja tore on, kui see meeldib ka teistele — kui nad leiavad sellest midagi enda jaoks.

Kumba pidi lood sünnivad: tekstile viis või vastupidi?

Enamjaolt on muusikaline mõte siiski enne, kuid laul valmib tegelikult teksti tegemise käigus ja esialgne meloodia võib kõvasti muutuda.  

Kas tunnete, et publik ootab teilt midagi uut, või tahavad inimesed teie meelest ikka sedasama aastate vältel kuuldud Dagöt?

Ma usun küll, et publikule on meele järele, et me ei alahinda teda ja püüame teha midagi teistmoodi kui enne. Oma varjust muidugi üle ei hüppa, aga eks arenemisvõime ole inimese eksisteerimise vaat et kohustuslik osa. Meiegi areneme koos publikuga. Kontserdil esitame nii uusi kui vanu lugusid.

Kuidas uus koosseis tekkis?

Koosseis tekkis nii, nagu ikka see tekib: helistatakse, saadakse kokku, räägitakse plaanidest ja tahtmistest ning lüüakse käed.

Teie viimasel kontserdil oli Viljandi pärimusmuusika ait rahvast puupüsti täis. Nüüd esinete mitu korda väiksemas Puhtas Kullas. Miks nii kitsuke pind?

Me teeme nii-öelda proovikontserte, et jaanuaris-veebruaris oleks tugev tunne stuudiosse minna. Rokiklubi on just paras paik teada saada, kuidas asi toimib.

Kui palju uut materjali kontserdil kuuleb?

Uuele plaadile tuleb 12 lugu, esitame neist üksteist, nii et ülevaate saab peaaegu kõigest.

Esimesed kontserdid on möödas. Kuidas on läinud? Kas rahvas mäletas ja igatses?

Mooste, Tartu, Türi ja Pärnu kontsert olid ennekõike saalide mõttes väga erinevad, aga publik võttis meid igal pool väga hästi vastu ja mis kõige rõõmustavam: oli uue plaadimaterjaliga nõus. Tundub küll, et Dagöt mäletati ja oodati. See on kuradima hea tunne!

DAGÖ

Koosseis aastal 2010:

• Peeter Rebane
• Lauri Saatpalu
• Kristjan Priks
• Tarvi Kull
• Henno Kelp.
Allikas: www.dago-band.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles