Kõlab romantiline muusika

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri-Ann Sumera
Kadri-Ann Sumera Foto: Erakogu

Täna kell 18 kõlab Viljandi muusikakooli orkestrimajas selle aasta viimane kontsert sarjast «Kammermuusika linnas». Kavaga «Romantismi piiridel» esinevad viiuldaja Kristel Eer­oja-Põldoja ja pianist Kadri-Ann Sumera.

Kavas kohtuvad kolm teost romantilise ajastu piirimailt. 200 aastat tagasi sündinud stiilipuhta romantiku Robert Schumanni «Viiulisonaat» on pulbitsevalt tundeline ja tormlev, ulatudes emotsioonide skaalal agressiivsest energilisusest intiimselt tasase meeleoluni.

Hoopis teistmoodi hoogsust näitab Franz Schubert oma «Briljantses rondos». Nagu nimigi ütleb, on tegu särava virtuoosse salongihõngulise teosega. Autor mängleb peateema lõputute kordustega, veeretades sama meloodiat nagu palli käest kätte, viiulilt klaverile, ülemisest registrist alumisse.

Kahe lääneeurooplase vahele mahub ühe eesti helilooja, Pärnuga seotud Artur Uritamme «Kapriis». Selles tujukas, viiuli tehnilisi võimalusi hästi ära kasutavas teoses võib hoomata nii rahvusromantilisi kui tänapäeva muusikale omaseid intonatsioone.

Kristel Eeroja-Põldoja on Vanemuise sümfooniaorkestri kontsertmeister ja töötab Heino Elleri nimelise Tartu muusikakooli viiuliõpetajana. Ta on üles astunud nii solistina kui kammerkoosseisudes, näiteks Hortus Musicuses ja Elleri keelpillikvartetis.

Pianist Kadri-Ann Sumerat on tunnustatud mitmel konkursil, ta on teinud lindistusi Eesti Raadiole ja Antes Editionile. Ta on üks Eesti tegusamaid pianiste, kelle repertuaar hõlmab teoseid barokist tänapäevani.

Sarja «Kammermuusika linnas» kontserdid jätkuvad veebruaris. Kevadeni on planeeritud kolm muusikaõhtut, kus astuvad üles trompetist Jaan Ots, lauljatar Karmen Puis, pianistid Jaanika Rand-Sirp, Jaan Kapp ja Diana Liiv ning ansambel Trio Madrigale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles