EKRE konverentsi avab IRLi poliitik

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Kiviberg
Ando Kiviberg Foto: Marko Saarm / Sakala

Esmaspäeval korraldab Eesti konservatiivne rahvaerakond (EKRE) koos Viljandi konservatiivide klubiga Viljandi linnaraamatukogus konverentsi "Tartu rahu ja rahvuslik enesemääramisõigus", mille avasõnad ütleb aga hoopis teise partei poliitik – Isamaa ja Res Publica liitu kuuluv linnapea Ando Kiviberg.

Viljandi meeri sõnul ei maksa siiski järeldada, nagu ta teisele erakonnale läheneks, sest sellest, et tegemist on EKRE üritusega, kuulis ta alles Sakalalt.

"Mulle tuli kutse, et kas ma ei saaks avada Tartu rahu teemalist konverentsi, ja mis mul võiks selle vastu olla, kui see on ajaliselt võimalik," selgitas ta. "Pean üle vaatama, kas seal meilis oli kusagil EKRE-t märgitud."

Pühapäeva lõuna ajal edastas Kiviberg Sakalale kutse, mille ta 25. jaanuaril meilitsi saanud oli.

"Seltsing Viljandi Konservatiivide Klubi korraldab esmaspäeval, 1.veebruaril 2016.a. algusega kl 17.15 Viljandi linnaraamatukogus konverentsi "Tartu Rahu ja rahvuslik enesemääramisõigus", kus esinevad mitmed Riigikogu liikmed ja tuntud õppejõud, avamaks Tartu rahulepingugu kehtivusega seotud ajaloolisi ja õiguslikke aspekte, samuti tutvustakse viimaseid sellealaseid trükiseid," seisab nii EKRE kui Viljandi konservatiivide klubi ridadesse kuuluva Aare Pällini saadetud e-kirjas. EKRE-t selles kusagil ei mainita.

Ando Kivibergi hinnangul ei ole see tema suhtes kõige ausam käitumine, sest ta oleks väga tõsiselt kaalunud, kas EKRE üritusel osaleda.

"Ma kindlasti ei soovi, et mind seostataks EKRE poliitika, käitumismustri ja kõige selle toetamisega," rõhutas Kiviberg. Avasõnade ütlemisest ta nüüd enam siiski loobuda ei plaani, sest on selleks lubaduse andnud. Samas kinnitas Viljandi linnapea, et ei jäta oma sõnavõtus Tartu rahu kõrval mainimata, mil moel ta konverentsile kutsuti.

Foto: Repro

Aare Pällini ütlemist mööda ei olnud tal mingit plaani EKRE seotust varjata ning kuigi seda polnud kirjas esimeses, meilitsi saadetud kutses, oli EKRE mainitud nii viies paberkutses kui kolmes kuulutuses, mille Pällin neljapäeva hommikul linnavalitsuse sekretärile viis. Sama kujundusega reklaam ilmus ka Sakala veergudel (pildil).

Viljandi- ja Järvamaalt riigikokku valitud EKRE-lane Jaak Madison, kes konverentsil üles astub ja on ka selle korraldamisega seotud, rääkis, et Ando Kiviberg sai kutsutud suures osas selle pärast, et konverents ei jääks ühe partei propagandaürituseks. "Me ei lehvita seal EKRE lippudega, see keskendub ikkagi Tartu rahule," kinnitas ta.

Sakalas ilmunud reklaami järgi astuvad homme kell 17.15 algaval konverentsil lisaks Kivibergile üles EKRE-sse kuuluv riigikogu liige Henn Põlluaas, Eesti Vabaduspartei/Põllumeestekogu esimees Rein Koch, Riigikogu EKRE fraktsiooni nõunik Anti Poolamets ja EKRE ridades parlamenti kuuluv Jaak Madison.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles