Tulvavesi viis ära jupi Loodi–Helme maanteest

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline mäslevate vetevoogudega vaatepilt avanes eile keskpäeval Loodi–Helme maanteel.
Selline mäslevate vetevoogudega vaatepilt avanes eile keskpäeval Loodi–Helme maanteel. Foto: Tanel Ingi

Viljandi valla Kassi küla elanik Tanel Ingi täheldas neljapäeva õhtupoolikul koju sõites, et pöörase jõuga mäslevad sulaveed olid jupi Loodi–Helme kruusateest ära uhtunud.

«Vetemöll oli ootamatu ja võimas. Seal on praegugi meeletu veevool, ehk on mingi kaev või truup ummistunud,» arvas Tanel Ingi eile pärastlõunal.

Tanel Ingi sõnutsi oli keelumärk samas paigas ees juba neljapäeva õhtul ja märk suunas autod ümbersõidule Karksi maantee kaudu. Ingil tuleb seetõttu kojupääsemiseks teha iga kord viie kilomeetri pikkune ring.

Maa ei võta vett vastu

Maanteeameti lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla märkis selgituseks, et teelihke kohas on suured põllud ning kui külmunud maale sadanud lumi asus suure hooga sulama ja lisaks kallas vihma, said kraavid triiki täis ning truup ei suutnud vett läbi lasta. Nii viiski tulvavesi jupi sellest minema.

«Aastakümneid oli samas kohas 200-millimeetrise läbimõõduga truup, kuid 2014. aastal teeremondi käigus paigaldasime selle asemel 600-millimeetrise läbimõõduga truubi, uskudes, et seal ei tohiks mingit probleemi vee ärajuhtimisega olla,» selgitas Hannes Vaidla.

Nüüd selgus, et erakordsete ilmastikutingimuste korral jäi truup siiski kitsaks.

«Tee on suletud ja vett tuleb järjest peale. Loodame, et nädalavahetusega suurem sulavesi taandub ning saame asuda taastamistöödele. Igal juhul on kindel, et vähemalt nädala jagu tuleb elanikel ümbersõiduga leppida,» kõneles hooldevaldkonna juht.

Loodus on kõikvõimas

Hannes Vaidla sõnutsi arutatakse maanteeametis, kuidas olukorda lahendada, et edaspidi midagi sellist ei juhtuks.

«Kindlasti paneme tee sisse nüüd senisest veel suurema toru,» nentis ta. «Kahjuks on selliseid juhtumeid Eestis tänavu olnud veelgi. Talv on erakordne ja näitab oma nägu sedapuhku nii, et kontrollib ilmastiku vaheldumisega meid ja põllumehi, et «Poisid, kuidas te selle lahendate?»»

Vaidla lubas, et ametkond annab endast olukorra lahendamiseks parima.

Tanel Ingil ei olnud maanteeametile etteheiteid. «Ootamatuste eest ei ole keegi kaitstud ja looduse vastu ei saa. Tegelikult on see kõik omamoodi tore ja võluv vaatepilt looduse kõikvõimsusest. Midagi sellist linnas juba ei näe. Mul on, mida hiljem meenutada,» lausus Ingi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles