Sooja hinnas võib järgmisel aastal tulla pisike langus

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmas ilmas suitsevad katlamajade korstnad tähendavad inimestele ühtaegu nii sooja tuba kui suuri arveid. Gaasi hinna vähenemine võib arveid pisut väiksemaks hammustada.
Külmas ilmas suitsevad katlamajade korstnad tähendavad inimestele ühtaegu nii sooja tuba kui suuri arveid. Gaasi hinna vähenemine võib arveid pisut väiksemaks hammustada. Foto: Elmo Riig

Eesti Gaasi otsusest langetada jaanuaris maagaasi hinda võidavad tõenäoliselt paljud keskküttega korteris elavad inimesed, kuid hinnalangus võib kujuneda üsna tagasihoidlikuks.

Eesti Gaasi juhi Raul Kotovi teatel on kindel, et inimesed, kes kasutavad maagaasi eramaja kütmiseks, hakkavad seda uuel aastal saama senisest 11 protsenti odavamalt. Suurte küttefirmadega on läbirääkimised alles ees, kuid Kotovi sõnul ootab ka katlamaju 10-protsendine hinnavõit.

Esro hinnavõitu ei tea

Kuidas võiks gaasi hinna langemine mõjutada Viljandi inimesi, seda ei osanud soojafirma Esro juht Jaan Saar eile kommenteerida. «Uus leping peaks ehk uuel nädalal meieni jõudma,» lausus Saar.

Küsimusele, kas võiks loota sooja megavatt-tunni hinna langemist, vastas ta, et lootust on.

Samas ei osanud Saar arvata, kui suur langus võiks olla, sest Esro kasutab Viljandi majade kütmiseks rohkem hakkpuitu kui gaasi.

Ainult gaasiga kütab oma võrku Viiratsis tegutsev Fortum Termest. Firma, kellel on katlamaju mitmel pool Eestis, küsib Viiratsi elanikelt kõige kallimat hinda. Ametlikult maksab megavatt-tund Viiratsis 1296 krooni, samal ajal kui Pärnus müüb firma seda hinnaga 779 krooni.

Viiratsi rekordhind langes pisut

Sel nädalal teatasid Fortum Termesti juhid, et maagaasi hinna languse tõttu küsivad nad novembrikuus Viiratsi klientidelt 1198 krooni megavatt-tunni eest. Viiratsi volikogu esimehe Kaupo Kase ütlust mööda eelnes hinnalangusest teatamisele valla- ja firmajuhtide kohtumine.

Kaupo Kase tutvustas enda sõnul sel kohtumisel firmale kava kaotada Viiratsis kaugkütte piirkond. Vallajuhid on asunud uurima, kas iga kortermaja juurde oma katla ehitamine tuleks inimestele soodsam.

Suurim kasu, mida sellest saada võiks, oleks soojakadude vähenemine. «Praegu kaob Viiratsis võrgust 20 protsenti sooja,» nentis Kase.

Ka Esro küsib tarbijatelt pisut madalamat hinda, kui konkurentsiamet neil lubaks. 986 krooni asemel on firma arvutanud sooja hinnaks 972 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles