Meister jagab end mitme ala vahel

, autospordihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Ligur sai lõppenud autospordihooajal Junior 1600 klassis rallikrossi meistri tiitli.
Janno Ligur sai lõppenud autospordihooajal Junior 1600 klassis rallikrossi meistri tiitli. Foto: Aivar Kaljusaar

Eile leidis pealinnas aset Eesti autospordihooaja lõpetamine. Ainsa viljandimaalasena võttis seal võidukarika vastu rallikrossi Junior 1600 klassi meister Janno Ligur.

Ehkki alles 14-aastane, on Karksi-Nuias elav Janno Ligur eri masti autospordivõistlustel kaasa teinud viis hooaega.

August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi kaheksanda klassi õpilane loodab tehnikaspordis saavutada vähemasti sama palju kui tema nimekas isa Jaanus Ligur, ent poisile pole võõrad ka pallimängud ja kergejõustik. Tänavu suvel sai Janno Ligur omaealiste Eesti meistrivõistlustel odaviskes kuuenda koha.

Janno Ligur, teil on seljataga edukas spordiaasta. Missugused sihid olete seadnud järgmiseks hooajaks? Millised on teie sportlikud unistused?

See aasta oli super, võitsin kaks olulist tiitlit: tulin rallikrossis Junior 1600 klassis Eesti meistriks ja superkrossis 2WD klassis Eesti karikavõitjaks.

Rallikrossis tahan tippu jõuda. Olen kuulnud, et tulevikus hakatakse pidama selles maailmameistrivõistlusi. Kui see tõeks osutub, on minu unistus tulla maailmameistriks.

Praegu valmistame isaga autot ette järgmiseks hooajaks. Et võistlusklassid muutuvad, tuleb sellel teha hulk muudatusi. Tuleval aastal plaanin osaleda Eesti ja Läti rallikrossisarjas ning jätkata superkrossis.

Kui vanalt istusite esimest korda autorooli?

Kolmeselt sõitsin isa süles, bagiroolis olin viieselt — tookord vajutas isa veel kõrvalt pedaale. Kuue- või seitsmeaastasena proovisin ralliveokaga päris üksi.

Kui olin kaheksane, jäeti Joel Alliksaare vana võistlusauto mulle harjutada. Sellega tiirutasin papsi töökoja taga. Et huvi oli suur, küsis paps, kas ma võistelda ka julgeksin. 2006. aasta talvel lõin juba kaasa Taali krossirajal.

Autosport on ohtlik ala. Kas olete rajal ka hirmu tundnud?

Usun, et kõigil võidusõitjatel tekib aeg-ajalt hirm. Esimest korda keerasin auto üle katuse esimesel võistlussuvel Taalis. Pärast seda oli väike kartus sees küll. Seejärel lükati minu auto Laitses vastu betoonseina — siis kadus võidusõidu isu mõneks ajaks.

Avariid tegid mind ettevaatlikuks, kuid pikkamööda sain hirmust võitu ja võistluskiirus hakkas taas kasvama.

Teie nimi on silma jäänud ka kergejõustikutulemustes.

Käin kergejõustiku- ja korvpallitreeningutel. Kergejõustikus on mu põhiala odavise — tänavu olin Eesti B-klassi meistrivõistlustel kuues. Veel meeldib mulle jalgpalli mängida ja suusatada.

Et veedan palju aega töökojas, aidates isal autot sättida, siis õppimise ja trennis käimise kõrvalt enamaks mahti ei saagi.

Mulle meeldib ka kalal käia, aga kahjuks saan seda teha väga harva.

Teie isa Jaanus Ligur sai silmapaistvaid tulemusi bagikrossis. Ehk kaalute tulevikus klassivahetust? Euroopas on see ala väga menukas ning kogub Baltikumiski taas tasapisi populaarsust.

Olen väiksest peale bagisõitu näinud nii Euroopa kui Baltikumi tasemel. Igal kevadel oleme käinud isaga Bauskas Euroopa meistrivõistlusi vaatamas. Tänavu nägin seal esimest korda noortele mõeldud bagi ja see pakkus mulle päris suurt huvi.

Paps küsis, kas sõidaksin sellisega. Kes ei sõidaks! Aga esialgu teeme siiski autot edasi.  

Sellisel noortebagil on praegu väljund ainult Euroopas — sponsorite abita niisugust projekti välja ei veaks.

TULEMUSED

Viljandimaalaste tulemusi tänavuste Eesti autokrossi meistrivõistluste masinaklassides

• Division 1: 3. Denes Truu.
• ERC 2000: 3. Kevo Kärp, 10. Rommi Pukk, 14. Sander Roosimaa.
• Standard 2000: 2. Sander Palmiste, 5. Sander Roosimaa.
• Junior 1600: 1. Janno Ligur.
Allikas: Aivar Kaljusaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles