Ilm soosib tänavate hooldamist

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi viimastel päevadel on lumesadu jäänud tagasihoidlikuks, oli eilegi näha tänavate eest hoolitsejaid.
Kuigi viimastel päevadel on lumesadu jäänud tagasihoidlikuks, oli eilegi näha tänavate eest hoolitsejaid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Varakult saabunud talv pole Viljandimaad lumme uputanud, kuid teede ja tänavate hooldajaile on tööd jagunud.

Viljandi linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri hindas eile, et linnavalitsus on lumekoristustöödega enam-vähem rahul.

«Siin kandis pole lund eriti olnud. Küsimus on pigem selles, kuidas on ristmikud ja sõiduteed hommikul lahti aetud ja kuidas kulgeb järelhooldus,» kõneles ta. «Esimese lume ajal, nagu ma olen juba öelnud, oli probleeme bussipeatuste hooldamisega. Nüüd on sadanud vähe. Kunagi ei tohi ilmaasjata kiita, aga nuriseda ka põhjust pole.»

Vihuri lisas, et tavapäraselt tuleb sekeldusi ette eraisikutega, kes peavad oma krundi ees kulgeva kõnnitee puhta hoidma, kuid ei tee seda.

Linnamajandusameti inspektor Rina Niitav tegi eile hommikul linnas ringsõitu, et uurida, kuidas linlased lumerookimisega hakkama saavad.

«Paistab, et üldiselt ollakse hoolsad, nüüdki hakkavad koristajad silma. Probleeme on eeskätt seal, kus inimesed pidevalt ei ela. Eks tule hakata korrale kutsuma,» lausus ta.

Purikaid veel pole

Räästais varitsevate purikate ohtu Viljandis inspektori sõnul praegu pole, aga üksikutes kohtades on näha, et see hakkab tekkima. Mõne katuse servas varitsevad lumevaalud.

Rina Niitav tõdes, et alanud hooajal pole linnavalitsus veel ühtki trahvi ega hoiatust teinud, kuid ega neist ilmselt pääse. Eelmisse lumeküllasesse talve jagus hoiatusi ja karistusi tavapärasest rohkem.

«Enamasti mõjub hästi silmast silma rääkimine, kirjalikul teatisel kipub olema väiksem mõju,» lisas ta.

Viljandi tänavatelt peab lume koristama aktsiaselts Veolia Keskkonnateenused, kes saab lõppeval aastal linnalt selle töö eest 6,5 miljonit krooni.

Abilinnapea Rein Triisa ütles, et praegu käivad läbirääkimised järgmise aasta tööraha asjus ning summa selgub õige pea.

Hooldaja muutub

Parke ning nendega piirnevaid kõnniteid hooldab aasta lõpuni osaühing Floreas Viljandi. Uuest aastast astub selle firma kõrvale osaühing Kesklinna Pargid, mis hakkab hea seisma kesklinna ja lossimägede piirkonna eest, linna ülejäänud pargid ja nende ääres kulgevad kõnniteed jäävad Floreas Viljandile.

Linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri ütles, et tänavu läheb haljasalade ja nendega piirnevate kõnniteede aastaringne hooldamine maksma 2,4 miljonit krooni, järgmiseks aastaks on kavandatud veidi üle 2,21 miljoni.

Kalmistute hooldamine maksis tänavu 1,5 miljonit ja tuleval aastal jääb hind napilt alla 1,18 miljoni krooni. Seda tööd teeb aktsiaselts ISS Eesti.

Vihuri lisas, et Veolia Keskkonnateenustega kehtib linnal kõnealune leping 2008. aasta juulist 2013. aasta juunini, ülejäänud kolme firmaga 2011.—2013. aastani.

ARVAMUS

Peep Tobreluts,
ettevõtja

Viljandis pole palju lund sadanud ja siin on tänavate koristamisega hästi hakkama saadud: viie palli süsteemis võib hindeks panna nelja.
Esimene suurem sahmakas lund tuli lörtsina ja siis mõned hooldajad ei jõudnud või ei taibanud hädatarvilikku tööd ära teha: külm tuli peale ja lobjakas muutus jääks. Selliseid libedaid kohti leiab, olen isegi juba kukkunud.

LUMI

Lumi tuli viimase sügiskuu lõpul ning selle paksus on väga ebaühtlane.

• Viljandi ilmajaam mõõtis novembris maksimaalseks lumikatte paksuseks 14 sentimeetrit 25. novembril.
• Mujal Eestis ulatus novembris lumikatte paksus 46 sentimeetrini Harjumaal Vanakülas ja detsembri algul samas kohas 44 sentimeetrini.
• Eile oli Viljandis lume paksus 12 sentimeetrit.
Allikas: EMHI

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles