Jõululaada ostud aitavad puudega lapsi toetada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaagu lasteaia-põhikooli direktor Signe Vaabel näitab rõõmsaid sokipaare, mille üks lapsevanem jõululaada jaoks on kudunud.
Jaagu lasteaia-põhikooli direktor Signe Vaabel näitab rõõmsaid sokipaare, mille üks lapsevanem jõululaada jaoks on kudunud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jaagu lasteaias-põhikoolis on ruum, kus lapsed saavad värvide mängu jälgida, ja mullivannituba. Need mõlemad on sisse seatud tänu heategevusmüügile. Tänavu korjatakse samal kombel raha veloergomeetri tarvis.

Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse ruumides tegutsev Jaagu lasteaed-põhikool on heategevuslikke jõululaatu korraldanud nii kaua, kui ta on tegutsenud. Puudega lastele mõeldud Jaagu kool loodi 2008. aastal, seega on 10. detsembril aset leidev jõululaat seal juba kolmas.

Direktor Signe Vaabeli sõnul on koolipere väga tänulik, et lapsevanemad ja teised inimesed on jõulumüüki innukalt toetanud.

«Esimesel aastal teenisime jõululaadal 20 000 krooni,» kõneles ta. «Siis tegi üks annetaja juba üksinda 10 000-kroonise kingituse.»

Selle raha eest on loodud meeltetuba, kus asutuse kasvandikud saavad nii rahuneda kui aistinguid arendada.

Pealtnäha on see tuba üsna igav: sel on valged seinad, lagi ja sisustus. Aga kui aken kaetakse rulooga ning tuli pannakse kustu, saab valgetel seintel vaadata mosaiike ja diapositiive, jälgida lambi sees keerlevaid värvilisi mulle ja mudida valgusvoolikut. Suure lamamispadja kohale võib püstitada valge telgi ja valida taustaks meelepärase muusika.

«Lastele meeldib siin väga,» kinnitas direktor.

Veloergomeetrile on koht valmis

Eelmise aasta jõululaadal kogutud 9000 krooni paigutas lasteaed-põhikool mullivannitoa korrastamisse. Lisaks sellele andsid teraapiavanni muretsemiseks ja paigaldamiseks oma eelarvest raha Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskus ning heategija Itaaliast.

Ka see tuba on kogu aeg kasutuses.

«Tänavu on meil plaanis osta veloergomeeter, et lapsed saaksid eri raskusastmega jõutrenni teha ja tasakaalu harjutada,» rääkis Signe Vaabel. «Koht on meil juba valmis vaadatud. Praegu on meil hädavahendina kasutusel üks vana ergomeeter, mille saame siis anda suurematele lastele, kellele see rohkem sobib.»

Müügil nii käsitöö kui hoidised

Selleks, et 10. detsembri üritus õnnestuks, on lasteaia-põhikooli pere teinud palju ettevalmistusi. Signe Vaabel näitas oma kabinetti kogunenud kotte ja kaste ning neid tuuakse sinna järjest juurde.

Üks lapsevanem on kudunud mitu paari rõõmsavärvilisi sokke, millel on silmad ja suu. Teine vanaema on toonud maavillaseid kudumeid, mis sobivad soliidsemale kandjale.

Peale käsitöö tuleb müügile hoidiseid, keraamilisi esemeid ja muudki.

Nii nagu kahel varasemal aastal, töötab lasteabikeskuses kohvik, kus müüakse omatehtud küpsetisi ja suupisteid. Soovijad saavad sealt endale retsepte kaasa küsida.

«Küpsetiste ja käsitöödega on meid varem palju aidanud rahvusvahelise noorte naiste ühenduse Ladies Circle Viljandi klubi liikmed ja nad tulevad appi ka sel aastal,» kõneles Vaabel.

Kooli ruumides avatakse laada ajal kaks massaažituba, kus on võimalik lasta end veerand tundi mudida. Soovijad saavad proovida ka vibroakustilise voodi lõdvestavat mõju ning nautida meeltetoa värvimängu.

Muidugi on jõululaadal mõeldud ka Jaagu lasteaia-põhikooli kasvandikele ja teistele lastele. Nemad saavad muusikatoas pilli mängida ning käsitööklassis meisterdada, viltida või kangastelgedel kududa.

Jõululaat kestab 10. detsembril kella 16—18. See leiab aset Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse ruumides.

KOOL

Jõululaada tulu läheb puudega laste hüvanguks.

• Jaagu lasteaed-põhikool on vaimu- ja/või liitpuudega lastele alus- ja põhiharidust pakkuv eraõiguslik haridusasutus.
• Seal on 38 kasvandikku: kaheksa käib lasteaias ja 30 koolis. Enamik neist on pärit Viljandimaalt, kuid on ka Tartu linna ning Pärnu-, Valga- ja Tartumaa lapsi.
Allikas: Signe Vaabel

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles