Oktoobris oli tööstuses suur kasv

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks suuremaid kasvumootoreid oli oktoobris puidutööstus.
Üks suuremaid kasvumootoreid oli oktoobris puidutööstus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Statistikaameti teatel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 37 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal kuul. Nii suurt hüpet polnud tööstustoodang tänavu veel teinud.

2010. aasta alguse mõõdukale tööstustoodangu kasvule järgnes kevadel kiire tõus. Suvel tootsid ettevõtted juba üle 20 protsendi ning septembris veidi üle 30 protsendi rohkem kui mullu samal ajavahemikul. Tööstustoodangu kasvu veab endiselt peamiselt välisnõudlus.

Töötleva tööstuse toodang suurenes oktoobris aasta varasema ajaga võrreldes ligi 40 protsenti. Oluliselt, 54 protsenti kasvas töötleva tööstuse toodangu ekspordiks müük. Kokku läks välisturule üle kahe kolmandiku töötleva tööstuse toodangust.

Kodumaisel turul oli nõudlus märksa väiksem: siseturule müüdi oktoobris 13 protsenti rohkem kui läinud aasta samal kuul.

Oktoobris ületas toodang eelmise aasta mahu enamikus tööstusharudes. Töötleva tööstuse toodangu kasvu mõjutasid kõige rohkem elektroonikaseadmete tootmine, mis suurenes rohkem kui neli korda, ning puidutöötlemine, mis kasvas veerandi.

Toodangu kiire kasvu põhjustas osaliselt ka eelmise aasta madal võrdlusbaas, mille mõju jätkub 2010. aasta lõpuni. Suurtest kasvunumbritest hoolimata on töötleva tööstuse toodang jõudnud kümne kuu kokkuvõttes vaid 2005. aasta tasemele.

Sesoonselt korrigeeritud andmete järgi toodeti tänavu oktoobris 5 protsenti rohkem kui septembris. Töötlevas tööstuses suurenes toodang kuuga 6 protsenti.

Elektrit toodeti oktoobris 65 protsenti rohkem kui mullu oktoobris. Energiatoodang suurenes peamiselt tootmise elavnemisest tingitud suurema energianõudluse ning elektri ekspordi kasvu koosmõjul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles