Euromündid kadusid ühe mehe firmadest

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Pank määras trahvi osaühingutele Double Trade ja Näpi Invest, kes ei suutnud ette näidata SEB Pangalt ostetud Eesti euromünte. Mõlema firma juhatuse liige on 27-aastane Harles Senka.

Keskpank asus neid firmasid ja kommertspanku, kellele Eesti euromündid on usaldatud, kontrollima pärast eelmise nädala reedel «Sakalas» ilmunud uudist. Selles tuli avalikuks, et Riia numismaatikasalongis müüakse münte kolmekordse nominaalväärtusega, ehkki need ei tohiks enne 1. detsembrit avalikkusele kättesaadavad olla.

Juba teisipäeval avastas Eesti Pank, et kuigi lepingu kohaselt peavad kõik müntide valdajad suutma need keskpanga esindajatele ette näidata, polnud Tallinna firmal Double Trade ja Lääne-Virumaale registreeritud Näpi Investil ühtki komplekti käepärast.

Osaühingutele anti aega eilseni, et müntide olemasolu tõestada, kuid seda nood ei suutnud.

Summa sobib täpselt

Näpi Investi ja Double Trade’i juhatuse liikme Harles Senka sõnul ei kuulunud Lätis müüdud mündid mingil juhul talle, sest tema sai enda omad kätte alles 18. novembril. Seega poleks Senka kuidagi võinud neid müüa 14. novembril Riias numismaatikute kokkutulekul, kus Eesti Panga esialgse info kohaselt pakuti huvilistele kümmet suurt mündikomplekti. Iga sellise komplekti nominaalväärtus on 198 eurot, mis teeb kokku 1980 eurot.

Veidi hiljem tunnistas Senka siiski, et 18. novembril sõlmis euromüntide ostuks SEB-ga lepingu Double Trade, kes soetas neid 9900 euro väärtuses. Näpi Invest sai mündid kätte mõnevõrra varem, kuid Senka väitis, et ei mäleta täpset kuupäeva. «Sakala» palve oma sõnade tõestuseks leping faksida lükkas Senka tagasi, põhjendades seda konfidentsiaalsusnõudega.

Eesti Panga avalike suhete spetsialist Viljar Rääsk tunnistas õigeks Senka jutu esimese osa: Double Trade sai kommertspangalt mündid kätte tõepoolest 18. novembril ehk täpselt samal päeval, kui Riiast ostetud eurosid «Sakala» toimetuses juba pildistati. Näpi Investiga oli SEB lepingu sõlminud aga juba 10. novembril. Firma sai enda valdusesse 1980 euro väärtuses münte ehk täpselt sama palju, kui neli päeva hiljem Riias numismaatikute kokkutulekul pakuti.

«Minu mündid on kindlas kohas,» kinnitas Senka kokkulangevusest hoolimata. «Minu ainus süü on see, et ma ei suutnud neid ette näidata.»

Raha oli lihtne saada

Omaette küsimus on, miks läks noortel ettevõtetel 185 882 krooni väärtuses münte vaja. Nimelt võivad kommertspangad enne euro käibeletulekut münte edasi anda ainult nendele ettevõtetele, kelle puhul see on õigustatud, näiteks kauplustele ja sularahakäitlejatele.

Harles Senka selgitas, et kavatses hakata inimestele pakkuma automaatides paberraha müntideks vahetamise teenust. Sellest selgitusest SEB-le ka piisas, ehkki Näpi Invest on majandusaasta aruande järgi paarisaja tuhande kroonise käibega ehitusfirma ning Double Trade’i majandusaasta aruandeid pole äriregistris üldse saadaval.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu lausus, et kindlaid kriteeriume, mille alusel ettevõtte õigustatust määrata, lepingus kirjas pole. «Me oleme ettevõtetele ka ära öelnud, aga kõnealusel juhul polnud põhjust.»

Pank ei teeni sularaha kaaseeljaotuse pealt midagi, vaid kannab isegi osa kulusid. Juhul kui Senka firmad Eesti Panga määratud trahvi ära ei maksa, langeb ka see kohustus SEB õlule.

Näpi Investil tuleb tasuda 3098 krooni ja Double Trade’ile 15 490 krooni. See on 10 protsenti firmadele antud summast ehk maksimaalne trahv, mis Eesti Pangal on õigus määrata. Samas teenis Riia numismaatikute üritusel münte müünud eestlane tehinguga sada protsenti.

JAOTUS

Ettevõtetele on Eesti euromünte müünud vaid üks kommertspank — SEB.

• SEB-lt on raha saanud kümme firmat.
• Keskpank on neist kontrollinud nelja, kuid kavatseb kontrollimist jätkata.
Allikad: Eesti Pank, SEB

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles