Loomevabadus tõi auhinna

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Navesti jõe äärde rajatud teemaja ja selle juurde kuuluv vaatetorn pälvisid Eesti ilusaimat puitmaja otsinud ekspertide tunnustuse.
Navesti jõe äärde rajatud teemaja ja selle juurde kuuluv vaatetorn pälvisid Eesti ilusaimat puitmaja otsinud ekspertide tunnustuse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maitse- ja teetaimi kasvatava Energia talu peremees andis aasta tagasi teemaja kavandama hakanud arhitektile loomiseks vabad käed ning see tõi talule ja arhitektile tunnustuse.

Aasta parima puitehitise tiitel läks suvemajale, mille üks arhitekt oli iseenda tarbeks Muhu saarele rajanud. Suure-Jaani valla Vihi küla Energia talu teemaja jäi jagama teist ja kolmandat kohta ehk pääses kahe äramärgitu sekka.

Õnnestunud maja tõi teise töö

«Ehitis on omapärane ja ilus,» oli talu peremees Aivar Siim veidi enne jaanipäeva valminud teemaja üle uhke. «Minu jaoks on see kõige ilusam.»

Euroabi toel teetalu arendama hakanud Aivar Siim asus teemaja projekteerijat otsima enam kui aasta tagasi. Oma lahenduse pakkus välja kolm arhitekti, kuid taluperele jäi kohe silma  Lauri Saare töö. Sama arhitekt on üks Viljandi sõudeellingu autoreid ning mullu valminud elling leidis äramärkimist eelmisel puitehitiste võistlusel.

Ravimtaimi kasvatav talu vajas kohta, kus võõrustada külla tulevaid turiste, pakkuda neile teed ja õpetada ürte kasutama.

Kolm nädalat tagasi algas Navesti jõe ääres Energia talu maal juba järgmise hoone ehitamine: sinna tuleb seminariruumi, saunade, massaažitoa ja mullivannidega spaa. Ka selle, aasta pärast valmiva hoone arhitekt on Lauri Saar.

Žürii tunnustas peremeest

Parimat puitehitist valinud žürii juht arhitekt Urmas Elmik selgitas, et Energia talu uue hoone puhul oli näha, et tellija on väärtustanud arhitekti ning jõe äärde pole rajatud lihtsalt üht hoonet, mis peab oma eesmärki täitma.

«Kindlasti väärib tunnustamist, et ettevõtja on suhteliselt tühjale maale sellise hoone rajanud,» lausus Elmik. «Meie väärtustasime peremehe tublidust.»

Esikoha saanud arhitekt Mihkel Tüüri suvila kohta ütles žürii esimees, et see oli väga julge katsetus. «Pealegi on Energia talu hoones kasutatud palju metalli ning on vähe novaatorlikkust,» lisas ta põhjenduseks, miks eelistati suvilat teemajale.
Aivar Siim avaldas arvamust, et temal ja arhitekt Lauri Saarel on põhjust osaleda ka järgmise aasta parima puitmaja valimisel, sest kerkiv hoone peab tulema veel ilusam.

SELGITUS

Aivar Siim,
Energia talu peremees

Mina usaldasin arhitekti, sest tema on spetsialist. Minu asi oli öelda, kas meeldib või mitte, ja mulle väga meeldib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles