Keskpank trahvis euromünte valesti käidelnud osaühinguid

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Eesti Pank trahvis reedel osaühinguid Double Trade ja Näpi Invest, kes olid ostnud kaaseeljaotuse käigus SEB Pangalt Eesti euromünte ega suutnud neid ette näidata.


Ettevõtetele anti täiendav tähtaeg neljapäevani, kuid ettevõtted ei suutnud ka siis münte ette näidata. Double Trade'i ja Näpi Investi juhatuse liige on sama isik.

Double Trade'i ja SEB Panga vahel sõlmitud lepingu alusel sai Double Trade kommertspangalt 9900 euro väärtuses Eesti euromünte. Eesti Pank määras leppetrahviks 15 490 krooni ehk 10 protsenti ettevõttele antud sularaha summast.

Näpi Investi ja SEB Panga vahel sõlmitud lepingu alusel sai Näpi Invest kommertspangalt 1980 euro väärtuses Eesti euromünte. Eesti Pank määras leppetrahviks 3098 krooni ehk 10 protsenti ettevõttele antud sularaha summast.

Kui kommertspank või ettevõte on lasknud euro sularaha ringlusse sattuda enne 1. jaanuari, on Eesti Pangal õigus rikkujat trahvida 10 protsendiga summast, mida nad on saanud. Kui rikkujaks on ettevõte, kes ei tasu trahvi seitsme pangapäeva jooksul, on Eesti Pangal õigus trahv sisse nõuda ettevõttele raha jaganud kommertspangalt.

Eesti Panga ja kommertspankade vahel sõlmitud eeljaotuslepingud näevad ette, et kommertspangad jagavad euro sularaha jaekaubandusettevõtetele, sularahakäitlejatele või firmadele, kes on muul põhjusel selleks õigustatud.

Nii kommertspangal kui kaaseeljaotuses osalenud ettevõttel on keelatud saadud euro sularaha enne aega, s.t enne 1. jaanuari välja anda ehk ringlusesse lasta. See on eeljaotuse ja kaaseeljaotuse lepingu tähtis tingimus. Sularaha ringlusse laskmisel on erandiks elanike stardikomplektid, mida kommertspangad ja Eesti Post hakkavad müüma 1. detsembrist.

Uurimise esialgse info kohaselt pakuti 14. novembril Riias numismaatikute kokkutulekul müügiks kümmet ettevõtetele komplekteeritud Eesti euromüntide komplekti.

Eesti Pank kontrollis ettevõtteid, kes olid kaaseeljaotusel saanud Eesti euromüntide komplekte. Kontrollitud ettevõtetest kaks ei suutnud ette näidata ühtegi komplekti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles