Eesti Rahva Muuseumis murti mulgi murret

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alli Laande
Alli Laande Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile õpetas Mulgi kultuuri instituudi keeleprojekti juht Alli Laande Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas huvilistele mulgi keelt.

Õpituba «Murrame keelt» kestis poolteist tundi.

«Eestimaa om tillike, aga ta om vägä rikas oma keelte poolest,» rääkis Alli Laande. «Kik tääve, et võrukse ja setokse kõneleve oma kiilt. Ku aga tulla Mulgimaale, sis viil aint küläden vanepe inimese mõistave kõnelte mulgi keelen. Ku sedä kiilt aga süämege kullete, sis om kahju, et sii kaunis emäkiil, midä kõnelive siu vanaemäse ja vanaesäse, om unustuse õlma vajunu.»

Palju küsimusi

Mulgi keele kõnelejate arv on väikesearvuliseks kahanenud, neid on tuhatkond.

Alli Laande sõnul ei olnud ka õpitoas osalejaid kuigi palju, kuid väikse hulga tegi tasa osalejate suur huvi. «Nad olid keelest väga huvitatud, küsisid hulga küsimusi mulgi keele ja selle eripärade kohta ning ma üritasin neile jõudumööda vastata,» rääkis Laande.

Õpetaja üllatuseks oli kohale tulnud palju noori inimesi. «Tore, et vanade kõrval oli ka noori ja et seal oli üsna mitu noort meest, kes olid mulgi keelest väga huvitatud,» kiitis Laande.

Mängud ja ülesanded

Õpitoa algul rääkis Alli Laande huvilistele keele eripäradest ning näitas mulgikeelseid raamatuid ja õppevahendeid ning hiljem tehti üheskoos praktilisi ülesandeid. Õpetaja oli Tartusse kaasa võtnud mõned mulgikeelsed mängud ja õpitoa lõpul prooviti ka tõlkimist.

«Me ainult ei rääkinud, vaid ikka õppisime, küsisime ja vastasime ning kokkuvõttes oli huvitav ja südamlik kokkusaamine,» kõneles Laande.

Juba aastaid mulgi keelt ja kultuuri edendanud Alli Laande ei välistanud, et ka viljandimaalased võivad mulgi keeles õpetust saada. Tema sõnul võiks keegi vaid sellisest soovist teada anda ja ta oleks valmis huvilistega kohtuma. Päris mulgi keele tundideta pole viljandimaalased jäänud: alles hiljuti käis Laande seda õpetamas Kildu koolis. Ta on tundi andnud ka Helme sanatoorses koolis.

Tänuväärne ettevõtmine

Alli Laande kiitis Eesti Rahva Muuseumi ettevõtmist keelte ja murrete laiemaks tutvustamiseks. Ta soovitab kõigil huvilistel vaatama minna Tartus pakutavat interaktiivset näitust, mis käsitleb keele arenemist ja murrakuid.

«See on uue aastani avatud ja ma kavatsen mõne õpilasega seal detsembris kindlasti ära käia,» sõnas ta. Eesti murrete ja keele osade tutvustamine on Laande hinnangul igati tähelepanuväärne ettevõtmine ja väärib laiemat tunnustust.

Eesti Rahva Muuseum korraldas keelemurdmise õpituba teist korda. Oktoobris õpetas rahvusringhäälingu kihnukeelsete uudiste tegija Mere Marju huvilistele kihnu keelt.

KEEL

Näitus jutustab keele arenemisest.

• «Muuseum näitab keelt» on avatud tuleva aasta 2. jaanuarini Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Tartus Kuperjanovi tänav 19.
Allikas: ERM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles