Ultima Thule on endiselt täis elujõudu

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultima Thule on vähemalt korra aastas ikka Viljandisse esinema sattunud. Sellele pildile on Riho Sibul ja Raul Vaigla jäänud 2009. aasta Rock Rambil.
Ultima Thule on vähemalt korra aastas ikka Viljandisse esinema sattunud. Sellele pildile on Riho Sibul ja Raul Vaigla jäänud 2009. aasta Rock Rambil. Foto: Gert Kiiler

Järgmisel nädalavahetusel tutvustab Lennukitehases oma peagi ilmuva uue heliplaadi lugusid eesti roki alustalasid ansambel Ultima Thule.

Bändi basskitarristi Raul Vaigla jutu järgi selgub lähinädalatel, kas helikandja saab valmis tänavu detsembris või lükkub tähtaeg järgmise aasta veebruari. Sellest hoolimata kuuleb Viljandi kontserdil juba uut materjali. Ultima Thule loomisest saati bändis mänginud Vaigla ei nõustunud veel avaldama värskeima plaadi nime, kuid vastas mitmele teisele «Sakala» esitatud küsimusele.

Mis elu elab 23-aastane Ultima Thule aastal 2010?

Eelkõige tähendab see aasta meile uue plaadi valmimist. Oleme täis jõudu ja tahtmist tegutseda. Seljataga on 23 aastat pidevat tegutsemist. Ainus pikem paus — kui paarikuist vaheaega ikka saab pikaks nimetada — oli siis, kui jäime Rihoga kahekesi. Slavka Kobrin ja Peeter Jõgioja läksid Kanadasse ning Kalle Vilpuu ja Toomas Rull polnud veel bändi tulnud. Siis ei olnud meil mõnda aega kontserte.

Kas Ultima Thule on teie põhiprojekt? Olete ju kõik seotud ka muude muusikaliste kooslustega.

Tegutseme tõesti kõik paljude asjadega, aga usun küll, et Ultima Thule on suur ühine nimetaja.

Ultima Thule eelmine uute lugudega helikandja ilmus viis aastat tagasi. Kas vahepealne aeg on kulunud selle plaadi koostamiseks?

Päris nii see pole. Oleme esitanud eelmise plaadi ja üldse vanemaid lugusid, andnud kontserte ja lihtsalt olnud. Viis aastat läheb üllatavalt ruttu.

Jääb mulje, et Ultima Thule ei esine eriti tihti — vähemalt võrreldes mitme teise menuka bändiga, keda võib iga nädal näha mitmes klubis. Kas valite esinemiskohti?

Valime küll ja selle tõttu on esinemisi vähem. Arvan, et me ei sobigi igale poole. Kõik sõltub tellija maitsest. Kontsertide arv kuus on üpris erinev: mõnikord esineme paar korda, mõnikord rohkem.

Suvetuure pole te peljanud.

Jah, oleme käinud tuuril Singer Vingeriga ja viimati käisime Music Seifiga.

Enamik 20 aastat ja kauem tegutsenud bände käib ringi «Greatest Hits» kavaga. Ivo Linna ja Hardi Volmer on mulle intervjuudes öelnud, et kedagi õieti ei huvita nende uued lood, sestap ei viitsi nad neid luua. Miks Ultima Thule uusi lugusid teeb? Kas teie kuulaja on teistsugune?

Uue loo tegemine annab värskust ja energiat. Me ei tahaks olla bänd, kes mängib kontsert kontserdi järel ühtesid ja samu lugusid. Selleks et laval olekust täit rõõmu tunda, on vaja värsket materjali. Loodan, et igal plaadil on nii mõnigi lugu, mis meeldib peale meie endi ka publikule.

Teie kontserdil kuuleb seega läbilõiget 23 aasta loomingust?

Loomulikult. Seal on päris suur osa 2005. aasta lugusid, kindlasti ka nii-öelda kullafondi omi ja mõistagi uue plaadi muusikat.

Iseloomustage veidi uue plaadi materjali. Kas see jätkab sedasama Ultima Thule rida, millega on harjunud teie fännid?

Raske öelda — las kuulaja otsustab. Uuel plaadil on rohkem eri bändimeeste loomingut ning selles mõttes on tulemus varasemast kirjum: inimesed mõtlevad ju isemoodi. Aga muidu on kõik ikka sellessamas Ultima Thule võtmes.

Ultima Thulega on käinud aegade vältel kaasas ka tugevad laulusõnad oma ala tippudelt: Jüri Leesment, Villu Kangur, Vladislav Koržets... Kas tellite sõnad või võtate valmistekstid?

Osa lugusid on valmistekstidele, aga mõne on Jüri teinud ka viisidele. Uuel plaadil ongi peale ühe, Villu Kanguri tehtu, kõik tekstid Jüri Leesmendi looming.

Mis kriteeriumile peavad vastama Ultima Thule laulutekstid? Need ei libise ju niisama kõrvust mööda, vaid on kergelt iroonilise sõnumiga.

Seda oleks vist paslikum küsida Riholt. Usun, et kui esitad lugu, ei tohi sul olla ebamugav seda laulda. See on sisetunde küsimus ja raske on kõrvalt öelda. Meil on Jüri Leesmendiga väga hea koostöö: tema kirjutatut võib alati usaldada. Ja kui miski ei peakski sobima, saab temaga alati rääkida.

Noored bändid teevad praegu taas innukalt videosid ja ETV-s on isegi videoedetabel. Millal Ultima Thule viimase video tegi? Kas see on teiesugusele vanale bändile üldse oluline väljund?

See oli ammu — ei mäletagi, millal. Järsku nüüd uue plaadi puhul teeme. Meie plaaditurg on ju tõtt-öelda nii väike, et video peab valmima väga odavate vahenditega. Aga see ei ole praegu primaar­ne.

Tahame kõigepealt plaadi valmis saada, eks siis vaata edasi.

Kuidas vanadele tegijatele paistab: kas rokkmuusika paremad ajad on tagasi? Tegutseb palju noori rokibände, korraldatakse festivale...

Publikut on tõesti varasemast rohkem ja inimesed kuulavad sellist muusikat — iseäranis võrreldes 1990. aastatega, mil eelistati pigem sünteetilist.

Praegu tuleb kamaluga eesti bändide ja rokkmuusika ajaloo kohta käivaid teoseid: Mihkel Raua ja Onu Bella meenutused, Urmas Alendrist ja Rujast rääkivad, tulemas on Gunnar Grapsi elulooraamat... Kas Ultima Thule raamatu tarvis materjali oleks?

Me ei ole selle peale mõelnud. Küllap seda leiduks.

Kas olete neid raamatuid lugenud? Mida arvate?

Olen lugenud ainult Mihkel Raua oma ja see mulle meeldis: hea keelega. Ma ei ole muidugi kõige õigem hindama, kui palju seal tõde või faktipõhja oli. Tol ajal tuuritasin Jaak Joalaga mööda Venemaad ega teadnudki täpselt, mis siin toimus — eriti pungiringkondades.

Venemaa ajast saaks küll kireva raamatu.

Seda kindlasti.

KOOSSEIS

Ultima Thule praegusesse koosseisu kuuluvad

• Riho Sibul (vokaal, kitarr)
• Raul Vaigla (basskitarr)
• Kalle Vilpuu (soolokitarr)
• Toomas Rull (trummid)
• Aare Põder (klahvpillid)
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles