Eesti Rahva Muuseumis saab mulgi keelt õppida

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alli Laande
Alli Laande Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna pärastlõunal õpetab Mulgi kultuuri instituudi keeleprojekti juht Alli Laande Tartus Eesti Rahva Muuseumis mulgi keelt.

Mulgi keele õpituba «Murrame keelt» algab kell 13 muuseumi näitusemajas Kuperjanovi 9. Soovijatele õpetatakse kirjanduses kauni luulekeelena tuntud mulgi keelt, mida praegu kõneleb hinnanguliselt tuhatkond inimest.

«Eestimaa om tillike, aga ta om vägä rikas oma keelte poolest,» rääkis Alli Laande. «Kik tääve, et võrukse ja setokse kõneleve oma kiilt. Ku aga tulla Mulgimaale, sis viil aint küläden vanepe inimese mõistave kõnelte mulgi keelen. Ku sedä kiilt aga süämege kullete, sis om kahju, et sii kaunis emäkiil, midä kõnelive siu vanaemäse ja vanaesäse, om unustuse õlma vajunu.»

Kuigi mulgi keele kõnelejate arv on väikesearvuliseks kahanenud, hoiavad entusiastid seda elus. Tänast töötuba juhendav Alli Laande on juba aastaid mulgi keelt ja kultuuri edendanud, õpetanud rahvalaule ja -tantse igas eas inimestele ning asutanud Eesti väikseima erakooli Lillis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles