Petukirjad saabusid taas ümbrikus

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline ümbrik jõudis eelmisel nädalal ühe Paalalinnas elava naiseni, kes mõistis kohe, et tegu on pettusega.
Selline ümbrik jõudis eelmisel nädalal ühe Paalalinnas elava naiseni, kes mõistis kohe, et tegu on pettusega. Foto: Aivar Aotäht

Mitu viljandlast sai eelmisel nädalal Tansaanias postitatud ingliskeelse petukirja, milles neile lubatakse saatjaga koostöö alustamise korral 621 miljonit krooni.

Kirja autor väidab ennast olevat Libeeria endise presidendi poeg Charles Taylor. Legendi järgi istub tema isa praegu vangis ja astub peagi Haagi sõjatribunali ette.

Väidetavalt olevat isal fondidesse ja salajastele kontodele peidetud 177 miljonit USA dollarit ehk üle kahe miljardi krooni, mille saamiseks kirjas abi palutakse. Abistajale pakutakse 30 protsenti rahast kohe ja 10 protsenti viie aasta pärast.

Tegu on tavalise petukirjaga ahvatlemaks inimesi endaga ühendust võtma. See on posti pandud Aafrikas asuva Tansaania suurimas linnas Dar es Salaamis ning selle päises on Inglismaa pealinna Londoni koodiga telefoninumber ja faks.

Kaks kirja Paalalinna

«Sakala» teada on kaks kirja adresseeritud Paalalinnas asuvate eramajade inimestele. Toimetuse poole pöördunud pensioniealine naine ei osanud arvata, kust petjad võisid tema ja naabri aadressi saada.

Tavaskeemi järgi soovitakse, et inimesed edastaksid kirja saatjale oma pangakonto- ja isikuandmed. Samuti petetakse neid raha üle kandma või on telefoninumbrid, millele palutakse helistada, tasulised.

Politsei manitseb: ärge vastake!

Paberil saadeti niinimetatud Nigeeria petukirju peamiselt eelmise sajandi lõpul. Praegu saavad inimesed neid tavaliselt e-mailidena. Viimasel ajal on muutunud populaar­seks panna need ümber eesti keelde. Et petjad kasutavad Google’i tõlkijat, on kirjad enamasti väga vigases keeles ning lausetesse lükitud sõnad ei pruugi moodustada mingit mõtet.

Politsei paneb kirja saajatele südamele, et nad jätaksid neile vastamata. «Soovitada tuleb ennekõike kainet mõistust ja reaalsusetaju,» teatas pressiesindaja Hedy Tammeleht.

Politsei teatel on liikvel palju kirju, mille järgi abivajajad asuvad Aafrikas, Lõuna-Ameerikas või muus kauges paigas ning ootavad väidetavate raskuste tõttu annetusi. Levinud on ka skeem, et kirja saaja olevat võitnud loteriiga ning peab võidu kättesaamise kulude katteks kellegi kontole raha kandma. «Inimesed unustavad paraku tõsiasja, et ei ole võidu toonud loteriist osa võtnudki,» lisas Tammeleht.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Margus Sass sõnas, et inimestel ei tasu lasta end eksitada sellest, kui isiklikult sellised kirjad adresseeritud on. Ta soovitas e-mailiga saabunud võõrkeelseid või vigases eesti keeles pakkumisi eirata ja need kustutada.

SKEEM

Nigeeria petukirjadena tuntud saadetised on väidetavalt maailma üks levinumaid petuskeeme.

• Kelmuse mõtlesid 1980. aastate keskel välja Nigeeria tudengid pärast naftal põhineva majanduse allakäiku. Nad ründasid kirjadega sinna sõitnud ärimehi, kel oli plaanis sõlmida kahtlasi tehinguid.
• Skeem hakkas levima e-posti arenedes ning kettkirju tuleb ohtralt seniajani.
• Kelmuse ohvriks on langenud ka meie kaasmaalasi: ühe eestlase kaotus oli koguni 50 miljonit krooni.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles