Üks volikogu otsustab kolme valla lehe üle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja Meelis Sõerd on «Lõuna-Mulgimaale» lugusid kirjutanud ja pilte teinud kogu selle ilmumise aja. Täna otsustab Abja volikogu, kas tema koht kaob.
Toimetaja Meelis Sõerd on «Lõuna-Mulgimaale» lugusid kirjutanud ja pilte teinud kogu selle ilmumise aja. Täna otsustab Abja volikogu, kas tema koht kaob. Foto: Elmo Riig / Sakala

Abja vallavolikogu tänase istungi päevakorras on punkt, mille vastuvõtmise järel koondatakse infolehe «Lõuna-Mulgimaa» toimetaja ning sisuliselt kaotatakse ka leht.

Abja vallavanem Peeter Rahnel ütles eile esialgu, et ei taha vallalehe kaotamise juttudest kuuldagi, kuid kinnitas siis, et tänase volikogu istungi päevakorras on tõepoolest punkt, mis käsitleb lehetoimetaja ametikoha kaotamist.

«Meelis Sõerdi lahkumine ja lehe töö lõpetamine on kaks täiesti erinevat asja,» toonitas ta. Teised omavalitsusjuhid tema seisukohta aga ei jaga.

«Miks koondatakse toimetaja ametikoht, kui leht alles jääb?» ei mõistnud Abja volikogu liige Jüri Patune vallavanema loogikat. Patune ja tema sõnul veel mitu volikogu opositsiooni liiget leiavad, et toimetaja koondamine ja lehe kaotamine on üks ja seesama.

Abja eelistaks oma lehte

Peeter Rahneli sõnul ei rahulda kolme omavalitsuse ühine väljaanne «Lõuna-Mulgimaa» enam Abja valla elanike infovajadust. Lisaks olevat lehe väljaandmiseks tehtavad kulutused selle sisu ja vormi kohta liiga suured.

«Oleme juba kuid ja rohkemgi kuulnud nurinat lehe sisu, vormi, uudiste kajastamise ja selle üle, kui palju selle väljaandmine maksab,» rääkis Rahnel. Tema ütlemist mööda on viimane aeg häälekandjas muudatusi teha.

Vallavanema plaan on teistest omavalitsustest lahku lüüa ja hakata välja andma lehte, mis keskenduks vaid Abja vallale, oleks sisukam ja odavam. «Tahame, et inimeste kaasalöömine oleks suurem ja leht kokkuvõttes vallale odavam,» selgitas ta. Parim viis, kuidas seda saavutada, on Rahneli hinnangul hakata välja andma Abja lehte ja toimetaja töö asemel kasutada kohalike inimeste kirjutisi.

Tahaks arutamist

«Lõuna-Mulgimaad» juba ligi 17 aastat toimetanud Meelis Sõerd sai oma töökoha võimalikust kadumisest teada alles eile hommikul. Vallavanemat ta ei mõista. «Eks kõiki asju anna täiustada, aga ma ei saa aru, miks ei tuldud minu kui toimetajaga rääkima, mida peaks teisiti tegema,» lausus Sõerd.

Üllatunud on ka lehe ilmumisse raha pannud Mõisaküla linna- ja Halliste vallavalitsus.

«Mind hämmastab, et sellist asja hakatakse otsustama ilma Mõisaküla ja Hallistet kokku kutsumata,» ütles Mõisaküla linnapea Ervin Tamberg.

Halliste vallavolikogu esimees Rein Tarkus oli samuti hämmingus ning ütles, et ei mõista, miks on vaja ligi 17 aastat kenasti ilmunud väljaannet ühtäkki muutma või kaotama hakata. «Minu meelest on see leht igati tipp-topp, kajastab vajalikke asju ja selle ilmumist lõpetada ei ole mõtet,» sõnas Tarkus.

Mõlemad omavalitsusjuhid kinnitavad, et kui Abja tänase otsusega lehetoimetamises alt ära hüppab, teevad nad seda kahasse edasi. Samas avaldasid nad lootust, et ehk õnnestub lehte edaspidigi kolmekesi välja anda. Selle kohta lubasid Halliste ja Mõisaküla omavalitsus Abja vallavolikogule kirjaliku pöördumise esitada.

«Lõuna-Mulgimaad» hakkasid 1994. aasta aprillis koos välja andma tollal veel eraldi seisnud Abja linn ja vald ning Mõisaküla linn. Kaks aastat hiljem lisandus Halliste vald ja samas pundis on lehte välja antud praeguseni. Kui Abja vallavolikogu määruse tänasel istungil vastu võtab, ilmub «Lõuna-Mulgimaa» senisel kujul viimast korda detsembris.

MUUDATUS

Muudatusettepanek on tänase volikogu istungi neljas päevakorrapunkt.

• Abja vallavolikogu määrab: koondada Abja vallavalitsuse mittekoosseisuliste töötajate koosseisust ajalehe toimetaja ametikoht alates 1. jaanuarist 2011.
Allikas: Abja vallavolikogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles