Viljandit tabanud Jaapani rahvustoidu suši vaimustus on jõudnud ka Vana-Võidus asuvasse kutseõppekeskusesse, kes korraldab jaanuaris ja veebruaris kaks neljatunnist sušivalmistamise algkursust.
Kutseõppekeskus hakkab sušide tegemist õpetama
Esimese Jaapani riisiroa tegemise kursuse korraldas kool juba kaks aastat tagasi, aga siis oli huvi selle vastu leige. Uuesti tehti sama kursus sügisel ja seekord kogunes huvilisi nii palju, et nad tuli jaotada kahele päevale.
Nüüd tuleb esimene kursus 20. jaanuaril ja teine 17. veebruaril ning need on kooli täiendusõppeosakonna töötaja Egle Laurimaa sõnul juba suures osas broneeritud. Mõlemal päeval mahub laua taha makisid tegema kümme inimest ning on veel üksikud vabad kohad.
«Need kursused lähevad rahvale peale,» hindas Laurimaa olukorda. «Suši populaarsus üha kasvab, sest kui me sügisel kursusi tegime, ei osanud me arvatagi, et Viljandisse tuleb sušibaar.»
Suši on Viljandis just viimase aasta jooksul palju poolehoidjaid võitnud. Seda hakati esmalt pakkuma paaris toidukohas, siis tuli turule mitu koduvalmistajat ning kuu aega tagasi avati Viljandi vanalinnas esimene sušibaar.
Lühikesi toidukursusi on kutsekool teinud varemgi. Näiteks on õpetatud croissant’ide ehk Prantsuse sarvesaiade tegemist või kommide valmistamist.
«Need on head lühikesed kursused, mis on ka hinna poolest inimestele vastuvõetavad,» ütles Laurimaa. Sušit valmistama saab õppida 19,90 euro eest.
Kutseõppekeskus korraldab täiskasvanutele hulganisti koolitusi. Kõige populaarsemad on enamasti raamatupidamise ja autojuhtide õppused. Õige pea algab aga näiteks pottseppade täienduskoolitus, mis kestab 80 tundi ja maksab 525 eurot. Komplekteerimisel on peoteeninduse algõpe, mis kestab samuti 80 tundi ja maksab 360 eurot.