Rahvaküsitluse kokkuvõte on valmis

Ene Ergma
, riigikogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

OLEME teinud põhilised kokkuvõtted Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) üleriigilisest küsitlusest, mille edu ületas meie erakonna ootused: kogu Eestis vastas sellele 58 438 inimest. Neist suurima osa, 49 protsenti moodustasid 25—60-aastased, 30 protsenti vastajaid oli üle 60 aasta, 17 protsenti 18—25 aastat ning neli protsenti alla 18 aasta vanad.

PIKKADE kaaskirjade hulga järgi otsustades on inimestele väga tähtis, et nad ära kuulataks. IRL tahab arvestada neid tulemusi valitsemisprogrammi koostades.
Saime kinnitust, et oleme liikunud õiges suunas ning tajunud üsna hästi Eesti ühiskonna probleeme ja inimeste vajadusi. Peame oluliseks pöörata tähelepanu eelkõige järgmisele kolmele teemale.

Esiteks oleme arvamusel, et tasuta kõrgharidus peab olema kättesaadav kõigile andekatele noortele, olenemata pere rahalistest võimalustest. Teiseks peame oluliseks väärtustada tööd, mida emad teevad lapsi kasvatades, ja seada sisse emapensioni, mis annab iga lapse pealt pensionilisa — ka praegustele pensionäridele. Kolmas teema on töökohtade loomine: selle tagamiseks seisame riigieelarve tasakaalu ja tõhusate ettevõtlustoetuste eest ning võitleme hinnatõusu vastu.

Teemaküsimuste kõrval oli ka kaks, millel polnud valikvastust: «Milline on teie arvates praeguses Eestis kõige olulisem teema või probleem?» ja «Mida tuleks teie arvates teha, et tagada Eestile kindel tulevik?».

Vastustest selgus, et peamised mured seonduvad toimetuleku, tööpuuduse, suurte kommunaalkulude ja kõrghariduse kättesaadavusega. Samuti mainiti madalaid palku ja sooviti pensionitõusu.

Muretu tuleviku tagamiseks rõhutasid vastajad vajadust võimaldada noortel omandada haridus: paljud pered pole nii rikkad, et last kõrgkooli saata. Tuleviku alustaladeks peeti ka noorte tööpuuduse leevendamist ja ettevõtluse toetamise kaudu uute töökohtade loomist.

UURISIME vastajatelt sedagi, milline küsimustikus väljapakutud idee peaks ellu viidama kõigepealt. Kõige rohkem toetajaid leidis valitsuskulude külmutamine. Teise valikuna pälvis kõrgeima pooldajate arvu tasuta kõrgharidus, järgnesid töökohtade loomine ning kodualuse maa maksust vabastamine.

Kokkuvõttes võib öelda, et küsitluses osalenud 58 438 inimese arvates on meil nüüd Eesti elu võtmeküsimustest parem ülevaade. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles