Ranitsatoetust peaks saama iga õpilane

Mailis Reps
, riigikogu kultuuri­komisjoni liige, Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps
Mailis Reps Foto: Riigikogu kantselei

KOOLIAASTA ALGUL väljamakstav ranitsatoetus tuleb kõikjal Eestis taastada. 2001. aastal riiklike peretoetuste seadusega kehtestatud koolitoetusele oli õigus igal õppeaastat alustaval lapsel. Koolitoetuse maksmine lõpetati 2008. aasta lõpul suure kärpega. Nüüd toetatakse kooliaasta algul peresid vaid mõnes üksikus omavalitsuses.

Pärast riikliku koolitoetuse kaotamist on linna- ja vallavalitsused käitunud väga erinevalt, makstes toetusi oma võimete kohaselt. Enamasti makstakse vaid esimesse klassi mineva lapse toetust, mis jääb valdavalt vahemikku 25–100 eurot. Kõige suuremat toetust maksab Tallinn: kooli alustava lapse toetus ulatub 320 euroni.

Ranitsatoetuse maksmise lõpetas majanduskriis, ent juba mõnda aega tagasi oleks võinud toetuse taastada. Keskerakond on sellele mitmel korral tähelepanu pööranud, kuid seni ei ole valitsus lahendust pakkunud. Sel sügisel tegime ka riigikogus ettepaneku, et igale koolis käivale lapsele makstaks iga õppeaasta algul 100 eurot, mis kataks kas või osaliselt vanemate kulud kooli alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles