Kalapidu tuleb Viljandis siiski

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued korraldajad loodavad, et kuu aja pärast peetavale Viljandi kalapeole tuleb rohkesti osavõtjaid ja külalisi. See foto pärineb eelmisest aastast, kui järvel oli toonaste korraldajate väitel pisut alla 5000 kalastaja.
Uued korraldajad loodavad, et kuu aja pärast peetavale Viljandi kalapeole tuleb rohkesti osavõtjaid ja külalisi. See foto pärineb eelmisest aastast, kui järvel oli toonaste korraldajate väitel pisut alla 5000 kalastaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hiljuti andsid «Kalafesti» tegijad teada, et ei kavatse majanduslikel kaalutlustel selle vedamist tänavu ette võtta. Linn ei soovinud õnnetu olukorraga leppida ja leidis talvise menuürituse korraldajatele mantlipärijad. Kalameeste peibutamise võttis oma õlule mittetulundusühing Viljandi Paadimees.

Linnapea Ando Kivibergi kinnitusel on uus meeskond suure kogemustepagasiga.

«Madis Birnbaum ja Heimar Lill on tuntud Kultuurikanali vedajatena ning korraldanud ka suurüritusi. Tiimi kuuluvad veel pärimusmuusika festivali pikaajaline ehituspealik Erki Lindepuu, Mulgikrossi eestvedaja Kalle Lill ja Gert Elmaste,» loetles Kiviberg. «Kui uudis sellest, et linn uusi korraldajaid otsib, levima hakkas, andsid nii mõnedki endast veel märku, aga ma lähtun põhimõttest «Kes ees, see mees». Need mehed olid oma eeltööga kõige kaugemale jõudnud.»

Linnapea kinnitusel on tegu kirglike kalameestega, kelle huvi on üritust korraldada, mitte näha selles tuluteenimise võimalust. «See on kõrge riskiga ettevõtmine. Au neile, et nad olid nõus viimasel hetkel paati tulema.»

Linnavalitsuse reservfondist on mittetulundusühingule määratud 3000 euro suurune toetussumma, mis antakse kätte pärast kalapeo teokssaamist. Eelmisel aastal toetas linn «Kalafesti» 6000 euroga.

Uued korraldajad, uus nimi

13. veebruaril aset leidva ühepäevalise võistluse nimeks saab Viljandi kalapidu.  Kuigi see peetakse ajanappuse tõttu «Kalafestist» väiksemas mahus, võib tekkinud meediasahin linnapea meelest hoopis rohkem huvilisi ligi meelitada.

Professionaalset abi on pakkunud ajakirjade Kalastaja ja Paat tegijad. Nende käe all määratakse kindlaks, kuidas kalu märgistada, millised on võistlusklassid ja muu selline spetsiifika. Lähemal ajal valmib ka ürituse koduleht viljandikalapidu.ee, mis jagab detailset infot võistlejatele, külalistele, sponsoritele ja kaupmeestele.

Madis Birnbaumi sõnul oli meeskond ära teinud väga suure eeltöö ning linnapea jutule mindi valmis programmiga, milles kõik nüansid olid välja arvestatud.

«Meil on konkreetne eelarve, asukohaplaanid ning sõlmitud eelkokkulepped,» kinnitas Birnbaum. «Autot me seekord välja ei anna, kuid on garanteeritud 5000-eurone peaauhind. Kui selle märgistusega kala välja ei püüta, loositakse summa kõigi võistlejate vahel välja.»

Korraldaja ütlemist mööda lastakse vette ka 500- ja 1000-euroste võitudega kalad. Need isendid tuleb aga raha saamiseks tõepoolest kätte saada.

Uudistajailt raha ei nõuta

Üheks suureks muudatuseks «Kalafestiga» võrreldes on otsus, et peoalale pääseb tasuta.

«Kalapüügi perimeeter on basseinide juures ning kaldale tuleb 300-ruutmeetrine telk, kus rahvast lõbustab bänd,» selgitas Madis Birnbaum. Muusikalise meelelahutuse kohta olevat eelkokkulepe sõlmitud Margus Põldsepaga. «Püüame kõik Viljandi kohalike inimeste toel korraldatud saada,» lausus Birnbaum muheldes ning lisas, et kindlasti on oodata järelpidusid linna ööelu sõlmpunktides.

Võistluspääsmed jõuavad õige pea müüki ning maksavad 10 eurot. Kohapeal tuleb osavõtuõigus lunastada 15 euro eest.

Korraldajate hinnangul jääb võistluse eelarve 30 000 euro piiresse ning koosneb prognoositavast piletimüügitulust, linna abist ja sponsorite toetusest. Kuigi abijõududega on juba kokkulepped sõlmitud, võivad Birnbaumi sõnul ka kõik vabatahtlikud julgesti ühendust võtta. Ka selle kohta ilmub info peagi peo kodulehele.

Seekord tuleb korraldajatel hakkama saada 30 päevaga, aga edaspidi on neil eesmärgiks kalapidu kahepäevasena edasi teha. Seda, kas võistlusest tuleb ka otseülekanne, Birn­baum ei kinnitanud ega välistanud, kuid lubas, et videokaameratega käiakse igal juhul ringi ja ohutus kauguses võib droonegi lendamas näha.

KOMMENTAAR

Martin Meier
Martin Meier Foto: Elmo Riig / Sakala

MARTIN MEIER,
«Kalafesti» korraldaja

Uute korraldajate valikust ma teadlik ei ole.

Igatahes on «Kalafesti» kaubamärk kaitstud ning seda meie käest küsimas pole käidud.

On ju väga tore, kui sedasi järjepidevust hoitakse. Võib-olla lähen seekord ehk isegi hoopis õngega jää peale. Eks aeg näita, aga praegu oleme igatahes seda meelt, et tuleme uuel aastal «Kalafestiga» tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles