Köögiviljatalunik: kartul kipub tänapäeval põlu alla minema

Traditsiooniliselt teiseks leivaks kutsutavat kartulit on Eestis kasvatatud ja söödud mitme sajandi jooksul, aga viimastel aastakümnetel on selle roll eestlaste toidulaual tublisti vähenenud, sest üha enam süüakse makarontooteid ja riisi.

FOTO: Marko Saarm / Sakala

Karksi-Nuia lähistel asuva Piiri köögiviljatalu peremeest Lembit Kaljurat nörritab tõik, et tänapäeval kipuvad iga hinna eest salenemise nimel võitlevad eestlased kartulist hoiduma, peljates, et sealt tuleb üleliia kaloreid.

«Viljandi turul on kartuli ostmine aasta-aastalt vähenenud. Väärarusaama kohaselt peetakse teda mõttetuks tärkliseplönniks, aga see on alatu laim, mis vajab kummutamist,» prahvatab ta.

Teadlikku sööjat paksuks ei tee

Tagasi üles