Kurioosum: Kunstnik kannab kogu aasta kaamerat kuklas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraagi päritolu USA kunstnik Wafaa Bilal laseb mõne nädala pärast kirurgi oma pea kallale — mitte tervisehäda tõttu, vaid kuklasse kaamerat paigaldama. Sellega algab aastane kunstiprojekt «The 3rd I» ehk «3. silm».

New Yorgi ülikooli Tischi kunstikooli abiprofessor Wafaa Bilal kavatseb aasta jooksul kuklas kanda ehtsat piercing’u kombel paigaldatud kaamerat, mis teeb minutiste intervallide järel pilte.

Need lähevad interneti kaudu Qataris asuvasse araabia moodsa kunsti muuseumi Mathafi, kust projekt on ka tellitud.

Mathafi esindajate sõnul märgib töö aja peatumatut voogu ning meie võimetust mälestusi ja kogemusi jäädvustada.

Bilali tööandjad Tischis ei lubanud tal siiski töötades kogu aeg fotosid teha, sest see seaks kolleegid ja üliõpilased pideva järelevalve alla. Mees nõustus pika arutelu järel üliõpilasi oma projektist informeerima ja kooli territooriumil objektiivi kinni katma.

Wafaa Bilali mitu eelmist kunstiprojekti on samuti avalikkuse tähelepanu äratanud, ja mitte just heas mõttes. Nende hulgas on «Virtual Jihadi» (2008), kus ta lisas videomängu oma kujutise ja küttis enesetaputerroristina USA presidenti George W. Bushi.

«Domestic Tensioni» (2007) käigus veetis ta kuu aega Chicago kunstigaleriis ja kutsus inimesi külastama veebilehte, mille vahendusel sai teda värvikuule sülgava püssiga tulistada.

«... and Counting» projekti ajal lasi ta tänavu juunis oma seljale tätoveerida Iraagi linnade kaardi, kus nimed on araabia tähtedega ja märgistatud on kohad, kus kohalikud või USA inimesed on rahutuste tõttu surma saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles