Noored muusikud naasid peapreemiaga

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored muusikud Aveli Paide ja Gunnar Mändmets võlusid žüriid sundimatu ja nutika pillikasutusega.
Noored muusikud Aveli Paide ja Gunnar Mändmets võlusid žüriid sundimatu ja nutika pillikasutusega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval Lasnamäe muusikakoolis peetud muusika- ja kunstikoolide omaloomingupäeval said Viljandi noored muusikud peapreemia.

Žürii otsuse kohaselt olid parimad Viljandi muusikakooli õpilane Gunnar Mändmets ning Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias õppiv ja Viljandi noorte sümfooniaorkestris mängiv Aveli Paide.

Pildi järgi improviseerimine

«Kasutasime klarneteid, gongi, klaverit, okariini ja muid pille ning natuke ka inimhäält,» rääkis Paide. «Pidime piltide järgi improviseerima ning meile sattus pilt öisest linnast koos bussipeatusega.»

Õpilaste endi kirjutatud teoste ühine teema oligi «Linn» ning improvisatsioonide aluseks kasutati Tallinna kunstikooli õpilaste joonistatud pilte Tallinnast. Loomingut või improvisatsioone esitasid nii solistid kui instrumentaalkoosseisud.

«Tegelikult ei olnud see keeruline,» leidis Gunnar Mändmets. «Kui nooti pole ees, ei saa ka sassi minna! Peapreemia oli muidugi üllatus.»

Maitsekas etteaste

Noori hindas žürii, kuhu kuulusid heliloojad Alo Põldmäe, Malle Maltis, Riine Pajusaar ja Ia Remmel ajakirjast «Muusika». Nad valisid välja ja tõstsid poolesaja osaleja seast esile huvitavamad teosed ning põnevamad ja oskuslikumad improviseerijad.

Auhinnaks on ka kutse osaleda järgmise aasta 12. märtsil Tartus Elleri nüüdismuusika festivalil noorte heliloojate loomingupäeval.

«Tuleb tunnistada, et olin nende esinemisest ise ka vaimustatud,» ütles noorte õpetaja Marge Loik. «Nad olid väga maitsekad, eriti kui arvestada seda, et tegu oli päris uue kooslusega.»

Lasnamäe muusikakool on juba kümme aastat novembrikuus kutsunud kõigi Eesti muusikakoolide õpilasi omakirjutatud heliloomingut esitama ja koos improviseerima. Tänavu oli päev pühendatud teemale «Tallinn — kultuuripealinn 2011».

Aastate jooksul on loomingupäevadel üles astunud rohkem kui 250 õpilast 35 muusikakoolist. Korraldajate kinnitusel tulevad paljud igal aastal taas uute teostega, mis vanuse kasvades ja oskuste suurenedes muidugi järjest keerulisemaks ning põnevamaks muutuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles