Ameeriklaste kassahitt saadab Rubiini viimsele teekonnale

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rubiini akent ehivad viimase linastuva filmi ja pidude plakatid. Kui järgmisel pühapäeval lõpeb väärtfilminädal, on kino ajaloole kriips alla tõmmatud.
Rubiini akent ehivad viimase linastuva filmi ja pidude plakatid. Kui järgmisel pühapäeval lõpeb väärtfilminädal, on kino ajaloole kriips alla tõmmatud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Homme õhtul paneb Rubiini kinomehaanik viimast korda projektori käima ning kui seanss läbi saab, lõpetab ka kino sisuliselt tegevuse. Maja uksed siiski veel kinni ei lähe.

Täna ja homme kell 19 linastub Rubiinis Hollywoodi menuk «Söö, palveta, armasta». Homne seanss on viimane, mida korraldab 11 aastat kino rentinud ja filme näidanud osaühing STP Nicolas. Reede ja laupäeva hilisõhtul pidutsevad ekraanitaguses peosaalis noored ning järgmisel nädalal on kinno oodatud väärtfilmisõbrad.

Rendiaeg saab läbi

Üks STP Nicolase omanikke Karl London selgitas, et kuigi hoone rendiaeg saab 1. detsembril läbi, loodab ta linnajuhtide vastutulelikkusele, et ka detsembris veel mõned filmid inimeste ette tuua. Eeskätt peab ta silmas nõiapoiss Harry Potteri järjekordset lugu, mis jõudis äsja Eestisse.

Ehkki kinoskäijate hulk on Viljandis järjest vähenenud, meelitavad lastefilmid saali ikkagi täis ning Londoni arvates oleks mõistlik, kui siinsed lapsed saaksid kodulinnas Harry Potteri filmi näha.

Rohkem STP Nicolas jätkata ei soovi, sest Rubiini hoone on vananenud. Kinopidamiseks tuleks see ümber ehitada, kuid niisugust kulutust ei soovi teha omanik ehk linn ega ka rentnik.

Samal ajal ehitab oma väikest kinosaali Männimäe külalistemaja. Ettevõtte juhi Rait Sule sõnul avatakse 30-40 vaatajale mõeldud saal detsembri jooksul ning tõenäoliselt näidatakse ka seal Harry Potteri filmi.

«Kaklema me selle pärast kindlasti ei hakka,» vastas Sulg küsimusele, kas uus kino tahaks teha vanale populaarse lastefilmi näitamiseks takistusi.

Viljandi linnapea Kalle Jents on oma sõnul kuulnud praeguse rentniku soovist võimaluse korral kinohoones veel mõnda aega tegutseda, kuid see olevat esitatud väga segaselt.

Linnajuhid otsustavad maja saatuse

«Ootame kirjalikku taotlust, et siis otsustada,» lausus Jents. Nimelt ei soovi STP Nicolas saali sel juhul, kui väljas külmaks läheb, sest siis tuleks maksta suuri soojaarveid kütmise eest.

Täna peab Viljandi volikogu tegema otsuse, mis kinohoonest edasi saab. Kindel on see, et maja lammutatakse, kuid täna selgub, kas seda teeb linn või müüakse kinnistu hoonestusõigus mõnele ettevõtjale.

Kui lammutama hakkab linn, jääb plats ilmselt tühjaks, sest linnajuhtidel pole selle kasutamiseks selget visiooni. Kui hoonestusõigus läheks mõnele ettevõtjale, kerkiks kinnistule uus maja. Sellise otsuse miinuseks peab osa volikogu liikmeid kinnisvaraturu madalseisu, mis tähendab, et kinnistu tuleks müüa väga madala hinnaga.

AJALUGU

Rubiini hoone on 46 aastat vana.

• Maja ehitati 1964. aastal.
• Eesti iseseisvumise järel jätkas filmide näitamist Viljandi munitsipaalasutus.
• 1990. aastate keskel võttis kino rendile aktsiaselts Folk, kes rajas sinna pubi.
• 1990. aastate teisel poolel lõpetas Folk tegevuse ning kino oli ligi aasta suletud.
• 1999. aastal võttis kino rendile STP Nicolas.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles