Jääaugust peab välja saama mõne minutiga

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka loo autor käis kümne miinuskraadi juures jääaugus. Et ta oli selleks vaimu valmis pannud ja sooja hoidva kalipso selga tõmmanud, polnud talisuplus kuigi hirmutav. Teisiti oleks siis, kui läbi jää vajumine tuleks ootamatult. Ajakirjanikku aitas ja õpetas Suure-Jaani päästekomando päästja Jüri Raudmets.
Ka loo autor käis kümne miinuskraadi juures jääaugus. Et ta oli selleks vaimu valmis pannud ja sooja hoidva kalipso selga tõmmanud, polnud talisuplus kuigi hirmutav. Teisiti oleks siis, kui läbi jää vajumine tuleks ootamatult. Ajakirjanikku aitas ja õpetas Suure-Jaani päästekomando päästja Jüri Raudmets. Foto: VILMAR SOOPA

Suure-Jaani päästekomando komandopealik Tauno Kais viib meeskonna Lahmuse järvele, et võtta sellega ette tavapärane pinnaltpäästmise õppus.

Tema sõnul on säärast õppust kõige parem teha nõrgal jääl, mis pealeastumise korral ise puruneb. Lahmuse järve jää on lühikese külmaperioodiga jõudnud aga ligi kümne sentimeetri paksuseks kasvada ja päästjad peavad sellesse augu saamiseks mootorsaagi kasutama.

Panen minagi vettpidava ülikonna selga ja hüppan kümne külmakraadi juures jääauku. Kalipsoga seal ulpida polegi nii hirmus, eriti kui päästjad on läheduses. Käituksin teisiti, kui oleksin omapäi ja tavariietega. Siis oleks mul libeda äärega jääaugust väljasaamiseks aega vaid mõni minut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles