Pakane ja kiuslik naaber hoiavad noort peret veeta

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Lagoda ja tema poeg Timur käivad pesuvee jaoks õuest lund kogumas.
Deniss Lagoda ja tema poeg Timur käivad pesuvee jaoks õuest lund kogumas. Foto: Elmo Riig / Sakala

​Kolme lapsega pere elab Halliste valla Päidre küla väikses kortermajas aasta algusest veeta, sest umbes meetrine ühendus esimese korruse naabri korteris on külmunud ja sealne elanik ei luba seda sulatada. 

Naabruses elava Hillar Nassari jutu järgi on eakas naabrinaine Sinaida Mikk noore perega tülis ja nõus tegema mida tahes, et nendel elu põrguks muuta. «Ta on ise valmis kevadeni veeta elama. Ütles, et lapsed toovad linnast joogivee ja riideid saab ta ka kevadel pesta,» rääkis Nassar. 

Naabri vandenõu

Sama juttu rääkisid noor pereema Julia Lagoda ja tema abikaasa Deniss.  

Et vett kraanist enam ei tule, avastas pere, kui naasis pärast ööpäevast äraolekut Tallinnast, kus käis aastalõppu veetmas. Teades, et keldris on väga jahe, olid nad jätnud kraani tilkuma, lootes, et see hoiab torustiku lahti. «Naabril on vahekraan, kust ta saab vett kinni keerata – ju ta seda meelega tegigi,» sõnas Deniss Lagoda. 

Hädas pere helistas valda ja vallavanem Ene Maaten omakorda osaühingusse Abja Elamud, kes hoolitseb vee majja jõudmise eest. 

Ehkki toru on eravalduses ja seal toimetamine ei ole nende kohustus, tõttasid Abja Elamute töömehed kolmapäeval appi ning asusid torusid lahti sulatama ja soojustama. Selleks kulus neil rohkem kui pool päeva. Abja Elamute juhataja Peeter Mõttus märkis, et tööd tehes sai üks tema meestest külma ja hiljem haigestus. 

Paraku oli töö tulemuseta, sest naabrimemm Sinaida Mikk keeldus Peeter Mõttuse sõnutsi kategooriliselt kedagi oma korterisse laskmast. 

«Ütles, et  temal on seal kõik tehtud ja kinni kaetud, tema sinna ühtki inimest ei luba,» sõnas ta. 

Vallavanem ei saanud rohkem aidata, sest nagu ta kohaliku konstaabliga aru pidades teada sai, tohib eravaldusesse minna vaid omaniku loa või kohtuotsusega. 

Väljapääsmatu olukord

Nii vallavanem Ene Maaten kui Abja Elamute juhataja Peeter Mõttus laiutasid käsi, öeldes, et sellises olukorras ei olegi midagi teha. 

«Ühe võimalusena arutasime, et võiks vedada väljastpoolt naabri korterit lisatorustiku, aga koridoris on jahe ja seal külmuks see samuti ülikiiresti,» rääkis Peeter Mõttus. «Meie kohustus on, et vesi majja jõuaks, aga see, kuidas nad seda külmumise eest kaitsevad, on juba nende mure. Oleme isegi palju vastu tulnud.» 

Vallavanem Ene Maaten arvas, et tekkinud olukorras on süüdi ka noor pere, kelle hoolimatuse tõttu torustik külmus. «Maja välisuksel on auk sees ja see on lääbakil, keldriuks eest tõstetud ja kelder ise soojustamata, aken vaid laudadega kinni löödud. Olen öelnud, et tehku nad need asjad korda, aga mind ei tehta kuulmagi,» kõneles vallavanem. 

Sama meelt oli Peeter Mõttus «Kas need inimesed ise ka mõtlevad, mida nad teevad? Võiksime seal ju kas või iga päev käia torusid sulatamas, aga see ei anna midagi – väljas on 30 pakasekraadi!» prahvatas ta. 

Deniss Lagoda omakorda ütles, et kui naabrinaine ühendust oma korteris sulatada ei lase, ei aita ka soojustamine. «Pakkusime, et võime keldrisse kamina panna, aga seda ei lubatud,» märkis ta. 

Sinaida Mikk ütles, et Lagoda pere liikmetel ta üle oma ukseläve astuda tõepoolest ei luba, aga Abja Elamute töömeeste sisselaskmise vastu ei ole tal olnud varem ega ole ka nüüd midagi. «Väikesed lapsed ei või muidugi veeta olla,» nentis ta ning lisas, et muidugi tahaks ta ka ise vett saada, aga linade pesemisega tal kiiret ei ole, see võib oodata ka kevadeni. 

Maal on ilus elu

Praegu käib Lagoda pere vett toomas poolesaja meetri kaugusel olevast Nassarite majast. Pesemiseks tassivad nad kaussidega õuest lund ja sulatavad seda pliidi peal.  Hillar Nassari sõnutsi on pere suitsuvaba ja karske.

Julia Lagoda sõnutsi kolisid nad Tallinnast Päidresse kolm aastat tagasi, sest lastel oli allergiaid ning maal on puhas õhk ja saab ise endale toitu kasvatada. «Kui naaber välja arvata, on siin olnud väga tore elada: kliima on surepärane ning tihti võib aknast näha toredaid linde ja loomi. Isegi tedrekukkede võitlust oleme imetlenud,» kõneles ta. 

«Mulle on mõistetamatu, kuidas võivad olla Eesti riigis sellised seadused, mis praegust absurdset seisu võimaldavad,» tõdes Deniss Lagoda. Julia Lagoda lisas, et praegu on nende olukord kurb ja lootusetu. «Me ei tea, mida teha. Oleme mõelnud ka kolimisele.» 

Foto: Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles