Kirglik kongress valis viljandimaalasi

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Sarv on Tuhalaane külavanem ja ühenduse Kodukant juht. Ta kuulub ka Karksi vallavolikogusse.
Enn Sarv on Tuhalaane külavanem ja ühenduse Kodukant juht. Ta kuulub ka Karksi vallavolikogusse. Foto: Elmo Riig

Rahvaliidu laupäevasel kongressil valiti suvel hoogsalt algust teinud Juhan Aare asemel erakonna esimeheks Andrus Blok. Viljandi maakonnaühendusest pääsesid erakonna juhatusse Enn Sarv ja Monika Kuzmina.

Viljandi maakonnaühenduse esimees Enn Sarv, tundus, et meeleolu kongressil oli kirglik. Kas see paistis nii ka asja sees olles?

Jah, kired lõid lõkkele. Eriti oli seda tunda Juhan Aaret toetanud Harju- ja Hiiumaa esindajate puhul, kes pidasid enda hääletamisest eemalejäämist vastaspoole tahtlikuks käiguks. Tegelikult oli asi protseduurireeglites: nad polnud esitanud dokumente õigeks ajaks.

Kohati läks asi tõesti piinlikuks ja erakonna auesimees president Arnold Rüütel pidi kongressi korrale kutsuma.

Kas tema sõnal oli kaalu?

Oli küll. Pärast seda muutus õhkkond tunduvalt rahulikumaks.

Suvel, kui Juhan Aare Viljandimaal käis, istutasite koos puu ja tegite tulevikuplaane. Kas toona uskusite värskesse algusse? Millal teil tekkisid edasise suhtes kahtlused?

Uskusin siiralt. Kahtlema hakkasin siis, kui kuulsin jutte, et Juhan Aare on erakonna rahaga omavoliliselt ümber käinud. Peagi järgnesid samasuunalised süüdistused erakonna peasekretärilt ja uudised ajakirjanduses ning need kinnitasid kahtlusi.

Kas erakonna liikmed olid juba kokku tulles leeridesse jagunenud? Kui paljud neist langetasid otsuse kohapeal?

Oli tunda, et inimesed olid oma valiku ette ära teinud ja sooks kutsutavat kontingenti sama hästi kui polnudki. Hoiakud olid kujunenud piirkondade kaupa.

Tulemus oli ootuspärane, ehkki minu juhatusse valimine valmistas üllatuse, sest ma olen tegelnud rohkem külaliikumise kui poliitikaga. Viljandimaalt pole varem juhatuses kahte inimest olnud ja see näitab, et meie seis erakonnas on hea. Oleme oma asja südamega ajanud ja meid on märgatud.

Juhatus hakkab arutama erakonna uue peasekretäri kandidaate. Kas teil on oma eelistus juba selge?

Ei ole veel. Ootan ära erakonna esimehe ettepanekud, sest tähtis on, et tal õnnestuks kokku panna hästi toimiv meeskond ning seega on tema seisukohal minu silmis suur kaal.

Kui korras on Rahvaliidu rahaasjad?

Meil on rahaasjadest selge ülevaade, need on praegu korras. Suuri võlgu erakonnal pole.

Ajakirjanduses on olnud tunda Rahvaliidu suhtes negatiivset eelhäälestust. Loodan, et nüüd hakkab see muutuma, sest mõne musta lamba pärast ei saa hukka mõista tervet suurt erakonda, kus on tuhandeid tublisid inimesi.

Andrus Blok on aastaid meie ridadesse kuulunud asjalik ja tegus mees. Kui ka laiem üldsus teda ehk veel hästi ei tunne, siis erakond usaldab teda ning see on väga tähtis.

Milliseks hindate Rahvaliidu võimalusi märtsikuistel valimistel?

Kunagi pakkusin välja 15 kohta, kuid see on võib-olla liiga optimistlik. Usun, et ületame valimiskünnise.

Mis on olnud erakonna tänavune suurim viga?

Suurim viga oli erakonna esimehe toomine väljastpoolt. Juht peab välja kasvama ikkagi organisatsioonist endast.

«Hommikutelevisioonile» antud intervjuus välistas Andrus Blok uue erakonna moodustamise enne valimisi, kuid ta ei eitanud, et hiljem võib see juhtuda.

Mina ei pea seda tõenäoliseks. Arvan, et tegu oli äraootava seisukohaga: palju sõltub sellest, kas pääseme riigikogusse või mitte.

Ma ei näe praegu Eesti poliitikas ühtki parteid, kellega liituda. Kui see on aga püsimajäämiseks möödapääsmatu samm, tuleksid kõne alla üksnes Keskerkond ja Eestimaa Rohelised.

On selge, et paremerakondade juhtimisel on Eestis tekkinud stagnatsioon.

VALDKONNAD

Enn Sarve arvates peaks valimisprogrammis käsitlema järgmisi teemasid:

• väikse ja keskmise ettevõtluse edandamine maapiirkondades
• omavalitsuste tulubaasi suurendamine
• presidendi otsevalimised
• bürokraatia vähendamine
• talunike õigus kasutada põllumajanduskütust teehooldus- ja korrastustöödeks
• teeremont ja -ehitus maapiirkondades
• kodanikualgatused.
Allikas: Enn Sarv

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles