Kaks tonni jõulurõõmu sõitis taluõuelt linna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur puu toodi Sudistest Viljandisse traktoril, mille taha kogunes vahepeal üsna esinduslik autorivi.
Suur puu toodi Sudistest Viljandisse traktoril, mille taha kogunes vahepeal üsna esinduslik autorivi. Foto: Elmo Riig

Eile hommikul kella poole üheksa ajal hakkasid töömehed Viljandi tänavust jõulupuud Sudiste külas maha saagima ja paar tundi hiljem panid nad selle kesklinnas Vabaduse platsil püsti.

Eile varavalges käis Sudiste Unditare talu kõrval kibe askeldamine. Kraana oli juba kohal ja mehed kõndisid ümber aiaservas kasvava kuusepuu. Puudu oli tol hetkel veel traktor, millele maha saetud puu asetada, kõik muu tundus kohal olevat.

Kuuse senine omanik, Unditare peremees Aleksander Kikas ütles, et ilusat käharat puud ei ole tal kahju linna kaunistamiseks loovutada.

«Ta ongi siin tuultega juba viltu vajunud ja juure pisut välja ajanud, nii et võib ära anda küll,» sõnas ta töömeeste askeldamist vaadates.

Sealsamas lähedal olevat ka juba uus puu sirgumas. Korraliku kuuse mõõduni jõudmiseks kulub sel küll aega, kuid peremees ei välista, et paarikümne aasta pärast saab Viljandi Unditarest veel ühe jõulupuu.

Kuusk on keskealine

Kui Veolia Keskkonnateenuste töömehed olid jõulupuu maha saaginud ja traktorile sättinud, mõõtis peremees selle üle. Esimeste mõõtmiste järgi oli sel kõrgust natuke üle 14 meetri. Hämaras loetletud kännuringide järgi on kahetonnine jõulupuu Unditare talus käharust kogunud ligikaudu 40 aastat.

Viljandi linnamajandusameti peaspetsialist Inga Nõmmik ütles, et kuusk on väga kena ja koheva võraga. Kui puu oli traktorihaagisele seatud, ulatusid ilusad laiad oksad maani ja töömeestel tuli need linnasõidu ajaks tüve külge kinni siduda. Saagimine ja paigaldamine võttis Unditare õuel aega umbes tunnikese.

Kui kõik oli korras ja puu kindlalt kinnitatud, võis sõit linna poole alata.

Tunni ajaga Viljandisse

Veidi enam kui 30 kilomeetrit sõitu vilkuriga autode saatel võttis umbes tund aega. Töömehed ei kiirustanud, sest ei tahtnud okste murdumise ja muude õnnetustega riskida. Kui eelmisel aastal tegi jõulupuu uhke tiiru Tallinna tänaval ja kesklinnas, siis tänavu toodi kuusk sisse Reinu teed mööda.

«Sel aastal oli tunduvalt lihtsam kui mullu, sest seda kesklinnas tiirutamise osa oli tunduvalt vähem,» nentis Inga Nõmmik.

Riia maanteele jõudes seiskasid politseinikud kuuse tarvis liikluse: et ei peaks ringristmikul tiirutama, sõitis traktor vastassuunavööndisse. Valuoja kooli juurest Vabaduse platsi poole pöörates tuli võtta 90-kraadine kurv, kuid kõik möödus viperusteta.

Natuke rohkem kui kaks tundi pärast langetamist oli Unditare kuusemürakas juba Vabaduse platsil püsti. Inga Nõmmiku sõnul hakkavad töömehed puud lähematel päevadel tuledega ehtima. Seda, millal need süüdatakse, Inga Nõmmik kindlalt öelda ei osanud. Tõenäoliselt lülitatakse lambikesed sisse pühapäeval, mil on esimene advent.

Unditare kuuse valis linnavalitsus kuue pakutud jõulupuu seast seetõttu, et see oli sobivas pikkuses, ilusa võraga ja hästi ligipääsetavas kohas. Kui eile oleks puu langetamine Sudistes ebaõnnestunud, oleks kuusk toodud Metskülast. Nüüd hoitakse sealne kuusepuu järgmisteks jõuludeks.

Sel aastal soovitati linnale kuut jõulupuud, millest üks oli hõbekuusk ja üks nulg.

Unditare kuusk jääb Vabaduse platsi kaunistama vähemalt kolmekuningapäevani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles