Galerii: Eesti suurim kellamäng sai mälestustahvli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul toimus Viljandis projekti „Tornikell meie linnas“ lõpusündmus. Esmalt peeti kirikus Johannesepäeva kontsertjumalateenistus ja seejärel avati annetajate nimedega mälestustahvel kiriku eeskojas.

Kokkutulnud said veel kiriku õuel kuulata kellamängukontserti koos väikese valguse ja varjude mänguga kiriku seinal. Lisaks vaadati õues tornikellade ja kellamängu saamisloost valminud lühifilmi ning pakuti sooja jooki ja suupisteid.

Eesti suurim, 28-st kellast koosnev kellamäng avati Jaani kiriku tornis mullu suvel. Sestsaadik on see helisenud igal keskpäeval ning alates 1.advendist 5 korda päevas. Projekti raames valati Jaani kirikule Saksamaal Gescheri kellavalukojas 2 uut tornikella, paigaldati neile elektrilised helistamismasinad ning Hollandis valatud ainulaadne 25st kellast koosnev kellamäng.

Suurema kella läbimõõt on ca 760mm ja ta kaalub ca 270 Kg. Kellametall koosneb vase ja inglistina sulamist vahekorras 78% ja 22%. Sellele on valatud evangelist Johannese kujutis ning tema sõnad: Armsad, armastagem üksteist, sest armastus on Jumalast! Samuti on sellele jäädvustatud tema sponsori ja ristivanema, ettevõtja ja Viljandi linnavolikogu aseesimehe Harri Juhani Aaltoneni nimi ning pühendus „Viljandi linna rahvale”.

Projekti raames paigaldati Jaani kiriku kolmele kellale elektrilised helistamismasinad ja digitaalne programmkell, mis võimaldab lüüa nii üksikuid kellalööke täistundidel kui ka kaht või kolme kella korraga keskpäeviti, jumalateenistuste ja laulatuste puhul. Täiesti uudse lahendusena paigaldati kirikutorni 25 väikese pronkskellaga elektriliselt juhitav kellamäng vabalt valitud meloodiate esitamiseks.

Jaani kiriku kellasüsteemi rekonstrueerimise peatöövõtjaks oli ainsana Eestis kirikukellade paigaldamise ja hooldusega tegelev Mäeväli Orelitöökoda OÜ ning tööde maksumus oli 89 281 eurot. Sellest suur osa saadi annetustest. Väga populaarne oli nimeliste kellamängukellade heaks annetamine: 1500-eurose annetuse eest on nii ettevõtted kui eraisikud jäädvustanud sajanditeksti enda või kalli inimese nimega, mis graveeriti ühele väikesele pronkskellale.

Projekti „Tornikell meie linnas” toetas ka Viljandi vald, kelle vapp ja tunnuslause jäädvustati suuruselt teisele kellamängukellale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles