Toitumisnõustaja: hapukapsas on tervislik jõuluroog

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Margus Haav
Copy
Hapukapsas on kasulik.
Hapukapsas on kasulik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu soovitab jõuluprae kõrvale kindlasti süüa ka toorest hapukapsast, mis sisaldab rohkesti C-vitamiini ning on seedimist stimuleeriv ja kasulik sooletegevuse parandamiseks. 

«Kapsa hapendamine ja toorelt söömine on olnud eestlastel kombeks sajandeid. Kõlab küll veidi uskumatult, aga oma talvised vitamiinid võib saada ka hapukapsast. 100 grammis toores hapukapsas on näiteks C-vitamiini sama palju kui suures sidrunis. C-vitamiin on vajalik naha- ja sidekoe heaks terviseks ning tugevdab kaitsevõimet haiguste vastu,» rääkis Katri Merisalu.

«Kreeka arst Hippokrates soovitas toorest hapukapsast mitmesuguste kõhuhädade leevendamiseks – hapukapsas ja selle mahl parandavad soolestiku mikrofloorat ja on kasulikud mao alahappesuse korral. Kapsa hapnemisel on mikroobid ära teinud suure eeltöö ning süsivesikud ja valgud on organismile paremini omastatavad kui näiteks värske kapsa puhul. Siit ka põhjus, miks on kasulik süüa  rasvast sealiha koos hapukapsaga,» selgitas Katri Merisalu.

Ülesöömise vältimiseks soovitab Merisalu jõulumenüü ümber teha mitmekäiguliseks, nagu on kombeks restoranides. «Jõulusööming toimub ikka lookas laua taga, kus kõik road on korraga väljas. Niimoodi on aga väga lihtne süüa üle ja rohkem, kui tegelikult vajalik on, sest taldrikule kuhjatakse kõike, mida laual leidub.»

Merisalu kinnitusel on hea nipp muuta jõulumenüü mitmekäiguliseks – alustada tuleks näiteks suupistetest, mis on valmis meisterdatud ja sätitud. Sellele võiks järgneda mõni tervislik salat või soovi korral supp.

«Pearoa puhul võib traditsioonilised jõuluroad juba taldrikule valmis sättida. Kindlasti ei pea jõulutoit olema just sealihast, miks mitte sel aastal proovida midagi muud ja kokata mõni maitsev kalast või linnulihast valmistatud roog,» lisas Merisalu. 

Tagasi üles