Kinota linnas tuleb filmipidu

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palme Kaggovere kinnitab, et Viljandis pakutakse mitmekülgset filmiprogrammi.
Palme Kaggovere kinnitab, et Viljandis pakutakse mitmekülgset filmiprogrammi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nüüd juba kümnendat aastapäeva tähistavat Viljandi Pimedate Ööde filmifestivali (PÖFF) peetakse tänavu 8.—11. detsembrini.

Seansid on Viljandi pärimusmuusika aida suures saalis ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia mustas saalis.

Seitse seanssi

Nelja päeva jooksul saab näha seitset seanssi, millel näidatakse linateoseid mitmesuguse maitsega filmisõpradele. See kõik leiab aset ajal, mil Viljandi ainus kino Rubiin on uksed kinni pannud.

«Tõtt-öelda näitasime juba möödunud aastal enamikku filme pärimusmuusika aidas,» möönis festivali Viljandi koordinaator Palme Kaggovere.

Kultuuriakadeemia mustas saalis saab 9. detsembril vaadata tudengi- ja lühifilmide festivali «Sleepwalkers» ning animafilmide festivali «Animated Dreams» ühist eriseanssi. Samal päeval samas kohas on Viljandi filmisõpradel võimalik osa saada poola amatöörfilmide seansist.

«Üks meie meeskonna liige on sealsete filmitegijatega tuttav ning tema kaudu jõuavadki need meile,» selgitas Kaggovere poola amatöörfilmide teekonda. «Nende tase läheneb professionaalide omale.»

Eripalgelised linateosed

8. detsembril avab PÖFF-i Viljandi programmi Kongo Vabariigi ja Prantsusmaa ühistööna valminud film «Benda Bilili!», mis räägib loo ühe omamoodi, isegi veidra Aafrika päritolu ansambli kujunemisest ja teest kuulsuseni, jälgides bändi liikmete elu viie aasta jooksul.

«Nagu ikka, proovime filme valides mõelda võimalikult erinevatele sihtgruppidele,» rääkis koordinaator.

10. detsembril saab näha kaht nooruslikku linateost. Soome režissööri Marja Pyykö lavastatud «Jookse, õde, jookse!» on tänavu üks paremaid soome noortefilme.

Samal päeval näidatakse ka Suurbritannia päritolu «Rasket koormat», mis räägib samuti bänditegemisest.  

Festival jätkub klubis

PÖFF-i viimasel päeval, 11. detsembril saab näha kaht veidi tõsisema alatooniga linateost. Esimene on taani režissööri Thomas Vintenbergi film «Submarino», Euroopa filmiakadeemia tänavuse auhinna nominente. Programmi lõpetab Sloveenia päritolu «Issi».  

Peale filmiprogrammi saab festivalimelu nautida Puhtas Kullas igaõhtustel klubiüritustel. Klubis korraldatakse samal päeval nähtud filmide teemal vestlusringid. Käib ka plakatijaht: korraldajad ootavad novembri lõpuni isetehtud filmipostreid.

Ühtlasi on võimalik täna kell 14 Kondase keskuses tasuta osa võtta plakatijahi töötoast, mida juhendab kunstiakadeemia graafilise disaini õppejõud Kristjan Mändmaa. Õpituppa on oodatud needki, kes ei ole kindlad, kas tahavad oma teose hiljem võistlusele esitada.

FESTIVAL

Festival soovib tutvustada eesti publikule maailma kino kogu selle värvikuses ning pakkuda vaimutoitu mitmele maitsele ja igale vanusele. 

• 6.—12. detsembrini on Kondase keskuse teise korruse saalis avatud «Plakatijahi» näitus ning Viljandi linnaraamatukogus peab Olev Remsu laupäeval, 11. detsembril loengu oma filmitegemise kogemustest.
• 10. detsembril tähistab Viljandi PÖFF klubis Puhas Kuld ansambli Dagö seltsis juubelit.
• 11. detsembril lõpetatakse festival Puhtas Kullas peoga, kus mängivad Tallinn Daggers, Justified Olöf and the Zippy Robots ning Astrobeat.
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles