Setud tulevad aita laulma

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeskoor Liinatsuraq
Meeskoor Liinatsuraq Foto: Erakogu

Kaks eelseisvat nädalalõppu mööduvad Viljandi pärimusmuusika aidas setude kultuuri võtmes. Täna peetakse suurt kirmaskit ning nädal hiljem süvenetakse August Pulsti õpistu korraldataval kursusel setu pärimusse.

Suurel peol kirmaskil päästavad üheskoos ja vastastikku lauluväe valla Värska naiste leelokoor ja meeskoor Liinatsuraq, tantsumuusikat teeb ansambel Klapp. Publikul avaneb võimalus kaasa lüüa laulumängudes ning õppida pärimuslikke tantsusamme.

Aida produtsent Janne Suits ütles, et Eestis on autentne pärimuskultuur järjepidevalt säilinud vähestes piirkondades ning Setumaa on neist vaieldamatult kõige silmapaistvam.

«Selle maanurga rahvas oskab juuri tunnetada ning tahab seda ka teistele näidata,» rääkis Suits. «Seepärast on igati asjakohane, kui ka Eesti pärimusmuusika keskus neile oma hooaja tegemistes tähelepanu pöörab.»

Suits avaldas lootust, et setude omanäoline laul ning värvikirevad rõivad aitavad tuua halli novembrikuusse vaheldust ja värskust.

26. ja 27. novembril oodatakse enam kui 20 huvilist August Pulsti õpistu korraldatavale kursusele «Piirkondlik pärimus», mille käigus jagavad Setumaa kohta teadmisi Õie ja Maar­ja Sarv.

Kursus aitab süveneda setude üsna suletud kultuurimaailma ja saada vahetult osa nende muusika erilisest vaimsusest. Põhirõhk on üheskoos laulmisel, mängimisel ja tantsimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles