Lume koristajad panid end proovile

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui sõiduteedelt jõuti eile lumi ära lükata, siis kinnistuomanike hooldatavatel kõnniteedel oli koristamata lõike. Pildil on Kauba tänav Viljandis.
Kui sõiduteedelt jõuti eile lumi ära lükata, siis kinnistuomanike hooldatavatel kõnniteedel oli koristamata lõike. Pildil on Kauba tänav Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lastele ja teistele talve ootajaile toreda üllatuse pakkunud lumi häiris liiklust ja tõi teedehooldajaile palju tööd.

Viljandi parke ning nendega piirnevaid kõnniteid hooldav osaühing Floreas Viljandi alustas selle juhataja Margus Londoni ütlemist mööda lumetõrjet eile varahommikul kella nelja paiku ja lõpetas enne kella ühtteist.

Töömehed andsid oma parima kolme tänavahooldusmasinaga.

«Saime hakkama,» hindas London. «Oli küll väga raske, sest lumi oli vett täis ja maapind pehme. Kui sahk murule sattus, haaras see osa pinda kaasa.»

Tööd jätkus kauemaks

Viljandi tänavatel peab lume koristama aktsiaselts Veolia Keskkonnateenused. Ettevõtte Lääne regiooni tänavahooldusmeister Janno Laht ütles, et esimene hooldusmasin sõitis välja juba õhtul kella üheteistkümne paiku, lükates lund ja puistates soola.

Kell üks öösel läksid lisasahad välja ning hommikuni olid lumekoristamisega ametis kaheksa meest kaheksa autoga. Laht sõnas eile kella üheteistkümne paiku, et sellega pole kõnealune töö veel kaugeltki läbi.

«Arvestades, et suurem lumesadu andis poole kuue ajal järele, võib öelda, et oleme graafikus. Arvan, et lõpetame koristustöö homme hommikul,» lausus ta.

Tänavahooldusmeister selgitas, et mõnes kohas on tarvis teine puhastusring teha ja ühtlasi sõita läbi tänavalõigud, mida öösel polnud võimalik parkivate autode tõttu koristada.

Nagu Laht märkis, oli lumi märg ja raske ning ka autodel oli lund raske lükata. Mõnel pool halvendas hooldustöid rataste all libedaks pressitud lumi.

Viljandi parklate koristamine sõltub lepingust, osa neist on Veolia Keskkonnateenuste ja osa Floreas Viljandi hoole all.

Viljandimaal riigiteid hooldava osaühingu Sakala Teed tegevdirektor Toomas Leppik hindas, et varahommikul oli liigelda päris keeruline, eeskätt kõrvalteedel.

Esimene Sakala Teede lumetõrjeauto sõitis tööle kella kolme paiku öösel.

«Nüüd oleme hooldusega tavapärases rutiinis,» lausus Leppik eile pärastlõunal. «Olukord on kontrolli all ja tänase päeva jooksul saab töö tehtud.»

Libeda aja õnnetused

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Liina Pissarev ütles eile kella nelja paiku pärastlõunal, et Viljandimaal oli politseile teatatud kolmest libeda tõttu teelt väljasõidust, lisaks ühest mõlkimisest.

«Kogu Lõuna-Eestis oli hommikust saadik teateid kümne liiklusõnnetuse kohta, kus auto oli teelt välja sõitnud või mõlkida saanud. Tartus juhtus varahommikul ka üks avarii, kus inimene vajas meedikute abi,» lausus ta.

Politsei soovitab juhtidel igal juhul arvesse võtta, et libedal teel pidurdusmaa pikeneb, ning valida ilmastikuoludele vastav kiirus.

Viljandi haigla kommunikatsioonijuht Nele Normann ütles eile enne kella kolme päeval, et libedal kukkumise pärast ei ole ükski inimene haigla vastuvõttu pöördunud.

Enamik lund tuli öösel

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla rääkis, et lumesadu algas nõrgana kolmapäeval kella 12 ja 13 vahel Võrust.

Õhtuks oli sadu laienenud ja läks tasapisi tugevamaks. Kõige intensiivsemalt tuli lund öösel, hommikul muutusid sademed paljudes piirkondades vihmaks. Kella üheksa paiku hakkas tekkima udu. Eile keskpäevaks oli sadu kõikjal lakanud.

Üleeile õhtul kella kaheksast kuni eile hommikul kella kaheksani sadas ilmajaamade andmeil kõige enam Valgas: 19,5 millimeetri jagu. Viljandis sadas 15,8 millimeetrit. Kõige vähem sademeid, 2,9 millimeetrit, mõõtis Vilsandi ilmajaam.

Nagu Loodla ütles, oli hommikul kella kaheksaks kõige paksem lumevaip Peipsi põhjarannikul Alajõel: 21 sentimeetrit. Viljandis oli lund maas 13 sentimeetri paksuselt. Üldse ei saanud lumepaksust mõõta Ruhnus, Sõrves ja Kihnus.

«Viimati oli sel sügisel kõige paksem lumi 16. oktoobril Väike-Maarjas — 7 sentimeetrit,» sõnas Loodla.

Äsjase lumesaju ajal küündis tuule tugevus kõige rohkem 19,1 meetrini sekundis Sõrves. Viljandi ilmajaam mõõtis maksimumiks 11,9 meetrit sekundis öösel kella kolme ja nelja vahel.

Õhutemperatuur kõikus —1,9 kraadist Harkus 4,6 soojapügalani Sõrves. Viljandis näitas ilmajaama temperatuuriandur saju ajal —0,3 kuni 0,9 kraadi.

ARVAMUS

Priit Vihuri,
linnamajandusameti juhataja

Tänavahooldajad jäid selle suure sajuga natuke hätta. Kindlasti oli puudujääk see, et Veolia Keskkonnateenused ei jõudnud bussipeatusi hommikul enne kella kaheksat korda teha. Juhtisime sellele tema tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles