Noortekeskust ähvardab sulgemine

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa noortekeskust ootavad ees ümberkorraldused, kuid ekstreemspordihall jääb endisesse kohta.
Viljandimaa noortekeskust ootavad ees ümberkorraldused, kuid ekstreemspordihall jääb endisesse kohta. Foto: Elmo Riig

Kui Viljandi volikogu kinnitab nädala pärast linnajuhtide plaani, paneb Männimäel tegutsev noortekeskus uksed kinni.

Sel esmaspäeval arutati Viljandi linnavalitsuse istungil kava loobuda osalusest mittetulundusühingus Viljandimaa Noortekeskus, mis tähendaks, et mittetulundusühingu omanikuks jääks vaid Viljandimaa omavalitsuste liit.

Omavalitsuste liidu tegevdirektori Reevo Maidla sõnul peab mittetulundusühingul seaduse järgi olema kaks liiget, vastasel juhul see likvideeritakse. «Ootame ära volikogu otsuse ja siis leiame lahenduse, mida edasi teha,» lausus Maidla.

Hängimiskoht

Viljandimaa noortekeskus asutati kümme aastat tagasi ning see on katusorganisatsioon kogu maakonna noortekeskustele, kuid linn on selle tegevusse pannud suure summa. Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa hinnangul on kümne aastaga noorsootöö korraldus muutunud ja paljud omavalitsused on asutanud oma noortetoa.

Abilinnapea Helle Aunapi jutu järgi on linnavalitsuse eesmärk, et Viljandis oleks avatud noortetuba, kus on ametis kaks noorsootöötajat. «Küsimus on ka selles, kas noortekeskus peab olema nii pikalt avatud, sest hommikupoolikuti ei viibi lapsed noortekeskuses ning seal ei pea tööl olema nii palju inimesi,» selgitas Aunap.

Linnavalitsuse andmetel on noortekeskuses praegu kaheksa töötajat, omavalitsuste liidu poolt on ametis maakondliku õpilasmaleva koordinaator ning maavalitsuse poolt  infotöötaja.

Noortekeskuse juhataja Mart Saare sõnul väidetakse, et noortel on head huvitegevuse võimalused ja kohta, kus niisama hängida, ei ole vaja. «Kuid kõik noored ei sobi oma võimetelt, oskustelt, tahtelt ja majanduslikel põhjustel huvikoolidesse, neile oleks vaja oma ruumi,» nentis Saar.

Kuni järgmise aasta suveni jätkuvad tegevused ikka Männimäel noortekeskuse ruumides. Kuigi praeguses keskuses on palju ruumi, möönab Mart Saar, et kommunaalses mõttes teeb see maja peavalu.

Sellega, et maja hooldamine ja ülalpidamine on tõepoolest kulukas, on nõus ka Katrin Mändmaa. Keskuseruumide haldamiskulud küünivad aastas 330 000 kroonini.

Noored kultuurimajja

Tänavale Viljandi noored siiski ei jää, sest noortetuba on plaanis avada renoveeritud kultuurimajas. «Noored on alati soovinud, et ka kesklinnas oleks neil oma koht,» toonitas Helle Aunap.

Huvitegevusprojekte saab Katrin Mändmaa hinnangul edaspidi ellu viia koostöös kultuurimaja ja linnaraamatukogu noorsootöötajatega. «Oleme koostöövõimalusi juba arutanud,» kinnitas ta.

Männimäe ekstreemspordihall jääb edaspidigi avatuks. «Sinna leiame inimese, kes kohapeal tegutseks ja vastutaks,» sõnas Mändmaa.

Praegu samuti Männimäel tegutsev noorte tehnikakeskus on plaanis viia Viljandi huvikooli haldusalasse. «Tehnikakeskus huviringina saab edasi tegutseda samade inimeste ja ressurssidega,» täpsustas haridus- ja kultuuriameti juhataja.

Noortekeskus pakub karjääriteenust, mida rahastab Euroopa Sotsiaalfondi programm, ning tegutseb käsikäes sihtasutusega Innove, kellega on sõlmitud järgmise aasta 30. juunini kehtiv leping.

«Kui noortekeskus peakski kaduma, peab lepingu järgi seda teenust keegi edasi osutama. Kes täpselt, eks see selgu hiljem,» nentis Mart Saar.

ARVAMUS
Indrek Palu,
avatud noortekeskuste ühenduse juhatuse liige

Tegime noortekeskuste ühendusega Viljandi linnavalitsusele pöördumise. Tahame kutsuda ametnikke diskussioonile ning eeldame, et meid kaasatakse otsuste tegemisse. Otsustega ei tohiks rutata, vaid tuleks leida kompromisse.
Kui Viljandimaa noortekeskus enam sellisel kujul ei jätka, tekib küsimus, kellega saavad maakonna noortekeskused koostööd teha. Näiteks Karksi-Nuia noortekeskusel on Viljandimaa noortekeskusega ühiseid projekte, kuid ei tea, mis neist edasi saab, kui üks partner peaks ära langema.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles