Minister innustas väitlema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder (esireas vasakul) juhatas lühikese sõnavõtuga kodulinna kooli väitluskoolituse sisse ja kuulas huviga, kuidas õpilased maaelu teemal väitlevad.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder (esireas vasakul) juhatas lühikese sõnavõtuga kodulinna kooli väitluskoolituse sisse ja kuulas huviga, kuidas õpilased maaelu teemal väitlevad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder juhatas teisipäeval Viljandi maagümnaasiumis sisse väitluskoolituse, millel noored õppisid esitama poolt- ja vastuargumente põllumajanduse ja maaeluga seotud teemadel.

Tegemist on juba teist aastat aset leidva väitlussarjaga, mis kuulub põllumajandusministeeriumi noorteprojekti «Maal on mõnus». Selle käigus korraldavad Eesti väitlusseltsi ja põllumajandusministeeriumi inimesed koolides väitluskunsti õppusi, millel on kõne all põllumajandus ja maaelu.

Helir-Valdor Seedri jutu järgi on ettevõtmise eesmärk arendada noorte väitlus- ja eneseväljendusoskust ning populariseerida samal ajal põllumajandust.

«Eelmisel õppeaastal väitlesid noored sellistel teemadel nagu põllumajandusharidus ja -toetused,» selgitas ta. «Seekord on vaatluse all toit. Ühed noored püüavad kaitsta väidet, et Eesti peaks oma toidu ise tootma ja et see on parem kui väljastpoolt toodu, teised peavad tooma vastuargumente ja tõestama, et see ei ole nii.»

Ainus kool Viljandimaal

Viljandi maagümnaasiumi huvijuhi Aili Kiini sõnul võttis koolituspäevast osa umbes 40 noort, kes õpivad IX—XII klassis. Väitlemistarkusi õpetasid neile Eesti väitlusseltsi koolitajad ja ekspertidena jälgisid õppust põllumajandusministeeriumi esindajad.

Sellised õppepäevad leiavad aset paljudes Eesti koolides. Põllumajandusminister siiski kõikjale ei jõua: Helir-Valdor Seeder külastab umbes kolme või nelja kooli ning osaleb ettevõtmise finaalüritusel. Nimelt selgitatakse iga väitluse käigus välja parimad, kes pääsevad üleriigilisse lõppvooru.

Põllumajandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja asetäitja Hindrek Riik­oja ütles, et tänavu sügisel koolitajad rohkem Viljandimaale ei jõua, sest nad püüavad külastada kõiki maakondi. Mullu sügisel käisid nad siin paar korda.

Eelmise õppeaasta finaalturniir leidis aset samuti Viljandimaal, Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis. Lõppväitluse teema oli «Euroopa Liit peaks põllumajandustoetused kaotama». Sarja edukaimaks tunnistati võistkond Arroganto, mille liikmed esindasid Tallinna 21. keskkooli ja inglise kolledžit.

Projekt mõjutab noori

Väitlust korraldatakse alles teist aastat, kuid noorteprojekti «Maal on mõnus» on ellu viidud juba 2004. aastast.

Selle egiidi all on eri aastatel aset leidnud essee-, joonistus-, foto- ja luulevõistlus. Paar aastat tagasi korraldas ministeerium ka projektikonkursi, mille käigus innustati noori avali silmi enda ümber vaatama ja nägema asju, mida võiks parandada.

ARVAMUS

Aili Kiin,
maagümnaasiumi huvijuht

Õpilased osalesid koolitusel vabatahtlikkuse alusel: sinna läksid need lapsed, kel oli huvi ja soov uusi teadmisi saada. Nagu väitlusõpetajad ütlesid, olid nad maagümnaasiumi välja valinud seetõttu, et möödunud aastal tehti meie majas üks üle-eestiline võistlus ja meie õpilaste huvi oli seal tuntav.

Õpilastele meeldis see õppus väga. Tagasisidelehtedel olid positiivsed hinnangud, ainult mõned noored oleksid tahtnud pikemat koolitust. Seekordne õppus kestis kaks tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles