Kommentaar. Näoga või näota

, eestlane Saksamaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Vaarik
Kristiina Vaarik Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eestis arutletakse, kas islami usule iseloomulik naiste näokatmise komme tuleks seadusega ära keelata. Prantsusmaa on niisugust teed juba läinud. Saksamaal on see teema viimasel paaril nädalal samuti meediasse jõudnud.

Araabia maades, näiteks Egiptuses, rännanud teavad, et ehkki paljud kohalikud naised peidavad näo burka või niqāb’i alla, leiab vabamate reeglitega riikides ka rohkesti katmata peaga naisi, nii moslemeid kui kristlasi. Üldjuhul peidavad naised lihtsalt juuksed pearäti alla. Saudi Araabia on ilmselt tuntuim riik, kus naise nägu ei tohi nähtaval olla ning lisaks keha varjavale hõlstile katavad sealsed naised isegi käed kinnastega.

Burka on üldjuhul araabia maades levinud must ürp, mille peaosa jätab silmadele väikese prao, ülejäänud nägu on kaetud. Niqāb on näiteks Afganistanis eriti levinud sinist värvi riideese, milles nägu on võreriidega kaetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles