Politsei uurib bussijuhi ja kontrolöri kähmlust

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ATKO grupile kuuluva aktsiaseltsi MTG bussis aset leidnud kakluse järel pöördusid nii juht kui kontrolör arsti poole.
ATKO grupile kuuluva aktsiaseltsi MTG bussis aset leidnud kakluse järel pöördusid nii juht kui kontrolör arsti poole. Foto: Elmo Riig / Sakala

Seda, et mõni piletita sõitja kontrolörile vastu hakkab, on aeg-ajalt ikka ette tulnud. Bussijuhi ja kontrolöri rüselus, mis sunnib mõlemad arsti juurde minema ja toob kaasa kriminaaluurimise, on aga Viljandis täiesti enneolematu.


4. novembril puhkenud konflikti ajendiks sai piletita sõitja, kes astus Viljandist Suure-Jaani suunduvasse bussi Turu peatuses. Bussijuht Enn Helsteini seletuse kohaselt ei saanud klient rahataskut koti põhjast piisavalt kiiresti kätte ning juht hakkas enne pileti müümist liikuma, et graafikust kinni pidada.

Sohvri selja taha istunud naine olevat raha andnud täpselt siis, kui aktsiaseltsile MTG kuuluv buss Paalalinna gümnaasiumi peatusesse jõudis. Seal trükkis bussijuht ka pileti välja. See, et samas peatuses tuli peale kontrolör Arno Luik, oli Helsteini kinnitust mööda puhas juhus.

Maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialistid Helsteini ja piletita sõitnud naise juttu siiski uskuma ei jäänud ning praeguseks on mõlemad reeglite rikkumise eest väärteo korras karistada saanud.

Nende jutu vastu rääkis näiteks see, et bussi armatuurlaual lebav pilet, mis väidetavalt kuulus sõitjale, oli müüdud hoopis teise peatusesse, kui oli naise sihtkoht. Lisaks oli sõitja Luige sõnul algul väitnud, et pilet on tal kotis, ja soovitanud kontrollijal seni tagapool teistega tegelda, kuni ta seda otsib.

Kolm versiooni

Ehkki kontrolöril tuli ka piletita sõitjaga tublisti vaielda, leidis suurem tüli aset alles pärast kella 14, kui buss oli jõudnud Suure-Jaani ja inimesed väljunud.

Arno Luik läks rooli taga istuva bussijuhi juurde, et küsida talt piletimüügi eeskirja rikkumise pärast maavalitsusse kutsumiseks kodust aadressi. Helstein oli haaranud Luige käest dokumendi ja pannud selle teisele poole rooli lahtrisse, kus bussijuhid oma pabereid hoiavad.

Kui kontolöri väitel rebis juht enda kätte menetluskutse koos dokumendimapiga, siis juht kinnitas, et oli kontrolörilt võtnud ainult oma sõidulehe. Ametikohuseid täitvalt kontrolörilt paberi ärarabamist põhjendas Helstein sellega, et pidi kümne minuti pärast uuesti liinile minema ja tahtis ettevalmistustega pihta hakata.

Selles, mis edasi juhtus, lähevad juhi ja kontrolöri seletused täiesti lahku. Luige sõnul püüdis ta üle rooli küünitades oma dokumente kätte saada, kuid Helstein üritas teda jõuliselt bussist välja lükata. Seetõttu klammerdus Luik kätega rooli ja tugipostide külge, samal ajal kui juht teda tõukas ja rõivastest rebis.

Helsteini jutu järgi istus tema aga hoopis oma kohal ja Luik lõi vastu tema kätt, millega ta roolist kinni hoidis, et kontrolör äravõetud paberini ei pääseks. «Ma ei lükanud teda ega üritanud rebida,» väitis Enn Helstein.

Juttu, et agressiivne pool oli kontrolör, kinnitab ka teine bussijaamas olnud bussijuht, Toomas Tammeoks. Kummalisel kombel erineb Tammeoksa jutt Helsteini omast aga märgatavalt selles osas, kuidas Luik bussijuhile kallale tungis.

«Kontrolör püüdis rusikatega näkku lüüa ja Enn pani käed ette,» esitas Tammeoks oma versiooni.

Sinised plekid ja sinine leht

Enn Helsteini sõnul oli tema parem käsi kähmluse järel nii sinine, et ta käis seda arstile näitamas. Tõendit ta vigastuse kohta siiski ei küsinud.

Arno Luige seljahäda läks rüseluse järel aga nii palju hullemaks, et kontrolör pidi haiguslehe võtma. 5. novembril, enne töölt koju jäämist, jõudis ta juhtunu kohta politseile avalduse teha.

ATKO gruppi kuuluva MTG juhatuse liige Margo Tomingas ütles, et kujundab seisukoha pärast seda, kui on maavalitsuse esindajatega juhtunut arutanud.

«Siis võtame seisukoha, kas piisab näiteks noomitusest või on intsident piisavalt tõsine, et juht ei saa jätkata,» sõnas ta.

SELGITUS

Tõnis Korts,
Viljandi maavalitsuse arenguosakonna juhataja


Loodetavasti arutame juhtunut bussifirmaga järgmisel nädalal. Oli väga ootamatu, et bussijuht, kes peaks olema kontrolöriga samal poolel, nii käitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles