Orkestrimajas heliseb taas kammermuusika

, muusikasõprade seltsi aseesimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Voronova, Diana Liiv ja Leho Karin esitavad rikkaliku kammermuusikakava.
Olga Voronova, Diana Liiv ja Leho Karin esitavad rikkaliku kammermuusikakava. Foto: Erakogu

Homme kell 18 on Viljandi muusikakooli orkestrimajas teine kontsert sarjast «Kammermuusika linnas».

Kavaga «Malera Kasuku. Lepo Sumera 60» astuvad üles rahvusvahelistel konkurssidel tunnustust pälvinud viiuldaja Olga Voronova, praegu Eesti hinnatuim noor tšellist Leho Karin ning samuti võistlustel pärjatud pianist Diana Liiv.

Läinud sajandi heliloojad

Kava rõhk on XX sajandi muusikal. Kõlab trio suurelt sümfoonikult Dmitri Šostakovitšilt. Tema käekiri on ka kammermuusikas väga orkestraalne: suured kõlamassiivid ja väga värvikirev helikeel. Laval on vaid kolm inimest, ent mõnikord kõlab muusika nii võimsalt, nagu mängiks korraga terve suur orkester.

Šostakovitš on selles teoses kasutanud meeldejäävaid juudi rahvaviise, teos on mõjutatud ka Teise maailmasõja traagilistest sündmustest ning kirjutatud helilooja lähedase sõbra kaotuse järel.

«Tundmatu jaapani helilooja» Malera Kasuku Trio on tegelikult kolme varalahkunud Eesti klassiku Mati Kuulbergi, Lepo Sumera ja Raimo Kangro ühine väike noorusvemp.

Naljalembesed konservatooriumikaaslased ja head sõbrad kirjutasid kolme peale teose, kus igaühe osaks jäi ühe pilli partii. Seda pisut unustuse hõlma vajunud teost on ehk paslik meelde tuletada just tänavu: kevadel möödus 60 aastat Lepo Sumera sünnist.

Romantikute tähtteosed

Diana Liivi esituses kõlavad kahe romantilise autori tähtteosed: Robert Schumanni «Arabesk» ning Ferenc Liszti «II Ungari rapsoodia».

Kontserdisarja korraldab mittetulundusühing Muusikasõprade Selts koos Viljandi muusikakooliga.

Sarja järgmine kontsert on 7. detsembril kavaga «Romantismi piiridel», kus Robert Schumanni, Artur Uritamme ja Franz Schuberti teoseid esitavad viiuldaja Kristel Eeroja-Põldoja ja pianist Kadri-Ann Sumera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles