Põgenikelaagrite lapsi loodetakse rõõmustada mänguasjadega

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu koguduse vaimulik Hedi Vilumaa usub, et Viljandimaalt kogutud kingid toovad pagulaslaagri lastele palju rõõmu.
Kõpu koguduse vaimulik Hedi Vilumaa usub, et Viljandimaalt kogutud kingid toovad pagulaslaagri lastele palju rõõmu. Foto: Elmo Riig / Sakala

​Kõpu, Paistu, Suure-Jaani ja Tarvastu luteri kogudus ja Viljandi kauplus Sõbralt Sõbrale on ühinenud üleskutsega koguda annetusi Lähis-Ida põgenikelaagrites elavatele mudilastele.

Kogu novembrikuu valmistatakse ja kogutakse kingakarpi või muusse samade mõõtmetega karpi pakitud mänguasju Jordaania, Egiptuse ja Malta saare põgenikelaagrite lastele. Rahvusvahelise ettevõtmise taga seisab Läti kristlik misjoniorganisatsioon Baltic Global Initiative, kes mullu kogus Lätis üle 3000 kingituse. Tänavu loodetakse Baltikumis toetust mitmekordistada.  

Paistu kirikuõpetaja Raivo Asuküla ütles, et seni on huvi kampaania vastu olnud kasin. 

Esialgu on rahva toetus napp

«Seni on toodud kaks mänguasjapakki. Olen inimesi ärgitanud annetama, aga enamasti kehitatakse õlgu,» rääkis ta. 

Sõbralt Sõbrale poodi on müüja Helle Oreli sõnul toodud kolm või neli pakki. «Seda, mis nendes on, ei ole veel vaadanud. Peame peale kirjutama, kas pakk on mõeldud poisile või tüdrukule ja millises vanuses,» rääkis ta. 

Tarvastu kirikuõpetaja Elve Bender ütles, et  temani on jõudnud kolm pakki. Ta arvas, et annetamist võib tagasi hoida asjaolu, et kingitusele on seatud kindlad tingimused.  

Projekti kodulehel on kirjas, et kinkimiseks sobib mänguauto või pehme mänguasi, hüppenöör, jojo, pallike, pusle, pliiatsid, kriidid, hambapasta, hambahari, seep, karamellkompvekid, sokid, müts, kindad või muu selline. Pakki palutakse mitte panna šampooni, vedelseepi, plahvatusohtlikke või purunevaid esemeid, šokolaadi, küpsiseid ja kõike muud, mis äratab näriliste tähelepanu. Samas palutakse võimaluse korral annetada karbi saatmiseks 5 eurot. 

Kõpus loodetakse lõpuspurdile

Kõpu kirikuõpetaja Hedi Vilumaa on kampaaniat tutvustanud pühapäeval kirikus, levitanud kihelkonnas lendlehti ja asutanud mitu kogumispunkti, sealhulgas Puiatu raamatukogus ja Kõpu külastuskeskuses. Tema sõnutsi on annetamise vastu elavat huvi tuntud. 

«Minuni on jõudnud kuus pakki, aga usun, et nädala lõpuks on neid märksa rohkem, sest enamasti hakatakse tegutsema viimasel minutil,» kõneles ta. 

Vilumaa tuletas meelde, et eestlased on ise omal ajal palju läänest abi saanud ja nüüd tuleks auvõlga tasuda. «Julgustan kõiki liituma. See väljendab ka meie endi tänulikkust. Tänust võiks alati kasvada sobival ajal uut. Jagades külvame head!»

Projekti «Täht idas» Eesti koordinaator Nelli Vassila ütles, et kingipakke on toodud kõige rohkem Harjumaal ja kõige vähem saartel. Karbid saadetakse sihtkohta jaanuaris. 

«Kui soovite saada e-posti kaudu hiljem fotosid, siis ärge unustage karpi panemast A4 lehele selgelt kirjutatud oma e-posti aadressi,» antakse teada projekti kodulehel www.starintheeast.net. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles