Prefekt: pudrumägesid meile eelarvest ei lubata

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna prefektuuri juhtiva politseikolonelleitnandi Tarmo Kohvi ütlemist mööda on politseinikud mõistlikud inimesed ja saavad palgata puhkuse päevade vajadusest aru.
Lõuna prefektuuri juhtiva politseikolonelleitnandi Tarmo Kohvi ütlemist mööda on politseinikud mõistlikud inimesed ja saavad palgata puhkuse päevade vajadusest aru. Foto: Elmo Riig

Teisipäeval Viljandimaa politseinikega kohtunud Lõuna prefekt Tarmo Kohv tõdes, et eelarvekärped on korravalvurite rahakotti ja tänaval patrullivate politseinike arvu märgatavalt mõjutanud. Kiire reageerimise võime on tema arvates siiski alles.


Tarmo Kohv, kas teil oli Viljandi politseinikele rääkida häid või halbu uudiseid?

Olen püüdnud kaks korda aastas kõik jaoskonnad läbi käia, kuulata, mis on inimeste mured, ja rääkinud, mida ma tean.

Praegu eelarvet alles koostatakse. Samas on selge, et raha kuskilt juurde ei tule ja ma arvan, et summa summarum jätkame umbes samasuguse eelarvega nagu käesoleval aastal.

Peamiselt seisnes minu sõnum Viljandi rahvale selles, et nad on tublid. Kui üheksa kuu tulemused kokku võtta, pole midagi ette heita, pigem on asjad siin maakonnas hästi. Väga oluline on inimesi tunnustada ja lasta neil rääkida.

Mis Viljandi politseinikele muret teeb?

Ega siin olnudki väga palju muresid. Pigem olid kõne all organisatsioonisisesed küsimused, näiteks see, mis puudutab andmebaase ja nende töökindlust. Kahjuks oleme tehnikaga tänapäeval nii ära harjunud, et kui kuskil midagi ei tööta, härib see elu oluliselt.

Sellele, kas palgata puhkuse päevad tulevad ka 2011. aastal, te ilmselt veel vastata ei oska.

Eks see, milline eelarve meil tuleb, hakka pihta valitsusest ja ministeeriumist. Aga kõik ju teavad, et pudrumägesid meile ei lubata, ja ma olen enam kui kindel, et mingis osas peame palgata päevi võtma ka järgmisel aastal.

Kuivõrd on see mõjutanud politsei valmisolekut, olgu siis patrullide arvu või inimeste motivatsiooni?

Elavjõu väljapanekut on palgata puhkused kindlasti mingil määral mõjutanud, aga me peame lähtuma oma töös sellest, milleks me ellu kutsutud oleme: et oleksid tagatud patrullid, väljakutsed oleksid teenindatud ja nii edasi. Kiire reageerimine peab säilima hoolimata sellest, milline on eelarve.

See võimekus ei ole kusagile kadunud. Kui vaadata väljakutsete teenindamise protsenti, siis Lõuna prefektuuris on see kõige suurem.

Ma arvan, et politseinikud on mõistlik rahvas ja kõik on aru saanud, milleks on palgata puhkuse päevi vaja. Muidugi tekitab see stressi ja inimesed võiksid käia normaalse tööajaga tööl, aga kui olukord on selline, nagu ta on, siis muid lahendusi meil pole.

Politseinike sissetulek on tugevasti langenud. Palgata puhkused on sellest vaid üks osa — nad jäid ilma ka kõikvõimalikest lisatasudest. Kas on märgata, et politseinikud kipuvad töölt lahkuma?

Seda mitte. Tõsi on aga see, et kõik need meetmed on inimeste rahakotti olulisel määral mõjutanud. See protsess algas juba eelmisel aastal.

Tänavu pälvisid Viljandi kuritegudest suurimat avalikkuse tähelepanu vanalinna süütamised. Nende arvatav põhjustaja on nüüd kinni peetud. Kuidas politseinikud teie arvates nende kuritegude lahendamisega hakkama said?

Süütamised toimusid väga pika aja jooksul. Ma arvan, et tulemus on lõppkokkuvõttes ikkagi hea, sest kahtlustatav on meil käes.

Selliste asjade uurimine ei ole tavaliselt lihtne. Süütaja püüab tegutseda salaja ja tema tegudest ei jää eriti jälgi. Kui midagi on maha põlenud, võib ekspert küll kirjeldada, kuidas sündmused umbkaudu välja võisid näha, aga ta ei oska öelda, kes seda tegi. Nii et minu hinnang politseinike tööle on igati positiivne.

ARVAMUS
Alvar Pähkel, Viljandi politseiosakonna juht

Väljakutsetele reageerimise kiiruse osas on Viljandimaa Lõuna-Eestis kõige parem. Operatiivne võimekus on meil eelarvekärbetest hoolimata säilinud. Kui inimesel on probleem, siis politsei tuleb, ja tuleb täitsa ruttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles