Aastakümnete eest Ennuksemäele kaevatud peidupaik sai värske sisu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo Aedma ja tema poeg Toomas tegid 1945. aastal osaliselt hävitatud punkrist taas põneva koha, kus saab soovi korral isegi ööbida.
Avo Aedma ja tema poeg Toomas tegid 1945. aastal osaliselt hävitatud punkrist taas põneva koha, kus saab soovi korral isegi ööbida. Foto: Elmo Riig

Täna avatakse Tarvastu vallas kordatehtud Ennukse punker, kust metsavennad 65 aasta eest suure lahinguga lahkuma sunniti.


«Isa! Isa!» hõikab Tarvastu gümnaasiumi kolmanda klassi poiss Kristjan Häggblom täna hommikul Ennukse talu metsas joostes. Kristjani kehastatava poisi isa Enn, keda mängib vallavanem Alar Karu, reedab mõni hetk hiljem võõrväelastele Ennukse metsavendade peidupaiga. Peagi tõuseb punkri juurest suitsu, läbi metsa kostab relvatärinat ja punkri kohal langevad mehed.

Just nii avatakse kohale tulnud vallarahva ja teiste huviliste silme all 1945. aasta lahingus osaliselt hävinud Ennuksemäe metsavendade punker.

Veel veidi aega tagasi haigutas samas kohas keset soid ja metsi kõrguval künkal ainult auk, milles võis näha söestunud seinapalke, ahjukohta ja pliidiraudu. Nüüd võib hea otsimise korral leida kolm luuki, mis juhatavad huvilise ruumidesse, kus metsavennad kunagi redutasid.

Tunnelid ja matkarada

Omal ajal oli Ennukse punkril kaks sissekäiku, mis olid lehtede või okstega varjatud.

«Praegu saab sisse kolmest luugist, aga käigud on ilmselt mõnevõrra lühemad,» rääkis Avo Aedma, kes koos poja Toomasega osaühingu Aves Ehitus nime all punkri taastas.

Huvilistel on võimalik läbi käia kümnete meetrite kaupa tunneleid, kus tuleb hoolega ette vaadata, muidu võib üsna lihtsalt komistada.

Vallavanema sõnul võeti raske taastamistöö Leader-programmi abiga läinud aastal ette selleks, et ka kohalikul rahval oleks oma metsavendade õppe- ja turismiobjekt. Selle abiga saavad noored oma koduvalla minevikust rohkem teada. Täidetud on veel üks enne taastamist püstitatud eesmärk: punkrini viib matkarada. Praegusel märjal ajal nõuab selle läbimine tõelist ajaloohuvi ja kõrge säärega kummikuid.

Mudas sumpamisest säästaks punkrisse suundujaid laudtee, kuid vald pole selle rajamise mõttest vaimustatud. «Soovime, et siia tuleksid tõelised huvilised,» selgitas Karu. Mõned lauad lubas ehitaja raja kõige raskemini ületatavatesse kohtadesse siiski panna.

Kotitäis luid mulda

1945. aastal punkris hukkunud metsavendade maised jäänused jäeti algul sinnasamasse. 1993. aastal matsid hukkunute omaksed säilmed ümber Paistu kalmistule. Tänavu leidsid ehitajad muldonni taastades kilekoti luudega, mis ilmselt olid tookord kogemata maha jäänud. Tarvastu kirikuõpetaja Anna-Liisa Vaheri sõnul pole teada, kellele need luud täpselt kuulusid, ja seda ei hakatagi välja selgitama.

Täna, kui püssitärin on Ennuksemäel vaibunud ja taevasse tõuseb punkri kohal süüdatud lõkke suits, kõlab sealsamas tütarlapse hele lauluhääl. Vene sõdureid mängivad Sakala maleva kaitseliitlased tõstavad viimased leitud luud nende viimsesse puhkepaika punkri kõrval ja lasevad langenud vendade mälestuseks kõlada aupaukudel. Pärast seda on kõigil soovijail võimalik metsavendade elupaigaga tutvuda.

ENNUKSEMÄE
Ennuksemäe punker asus Holstre vallas Ennukse talu metsades.
• Maa-aluse muldonni ehitasid 1944. aastal vennad Jaan ja Evald Sova, kellega hiljem liitus veel kümmekond metsavenda.
• 21. veebruaril 1945. ründasid punkrit NKVD-lased, kes tapsid kuuetunnises tulevahetuses seitse meest ja võtsid ülejäänud vangi. Koos 10 või 11 mehega oli punkris üks naine.
Allikas: Tarvastu vald

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles