Repliik: Mehised mured

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haav
Margus Haav Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui tuleb juttu soolisest võrdõiguslikkusest, on kõigile kohe klaar, et nõrgem pool on naised. Kas ikka on?


Toome näiteks fakti, et naised elavad meestest kauem. Ehk on põhjus meeste ennast hävitavates elukommetes ning suuremas riskikalduvuses? Pole välistatud, kuid uued teadusuuringud ütlevad otse välja, et meeste eluiga on lühem juba geneetilistel põhjustel.

Needsamad reeglid kehtivad tõtt-öelda kogu loomariigis: enamiku liikide puhul on emasloomade eluiga isaste omast pikem. Põhjenduseks pakutakse, et isased isendid surevad varem seetõttu, et nende geneetiline kasulikkus on väiksem.

Emased paranevad kahjustustest paremini kui isased. Teada on seegi, et kastreeritud isased elavad suguvõimelistest kauem.

Ameerika teadlase Thomas Kirkwoodi arvates on kõigi liikide puhul oluline, et emasloomade keha oleks heas seisukorras, sest nemad sünnitavad ja toidavad järglasi. Isaste roll paljunemise juures on lühiajalisem.

Nii et tegelikult on emake loodus selle asja omal ajal ise paika pannud ja looduse vastu teadagi ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles