Küsitlus: toiduainete hind on tõusnud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas kallinenud kaup seab teie ostudele piiranguid?

Hardi Lipand (18), õpilane

Elan koos emaga ja meil annab kallinemine end kõvasti tunda. Käin gümnaasiumi kõrvalt tööl, kuid kuu lõpul pean ikka emalt kinoraha küsima — eriti kui tahan paremasse kinno minna.

Paul Allas (57), invaliid

Lähen just poodi saia ostma. Ka see on palju kallimaks läinud, aga loobuda ei saa.

Arvi Sagur (50), tööline

Mis liig, see liig! Märgatavalt on kallinenud nii piim kui leib. Ruks on hea leib, varem sai pool pätsi kätte umbes seitsme krooniga, aga nüüd tuleb välja anda mõni sent alla üheteistkümne krooni. Mis see pool pätsi perel süüa on! Aga noh, elama peab.

Juust ja kohv on samuti endisest palju kallimad. Õnneks ma nende sõber pole. Liha olen ostnud turult, seal püsib hind paigal.

Juta Kaasik (76), pensionär

Minu arvates on kõik toidukaubad kallimaks läinud, kuid osta tuleb ikka. Peab pensioniraha nõnda venitama, et kuu lõpuni toime tuleks.

Viktor Jasnov (22), tööline

Pere peab toidu pealt kõvasti kokku hoidma. Mõni kaup on kohe tunduvalt kallim, eriti suitsud. Iga päev on vaja leiba ja saia osta: saiapäts ja leivapoolik on endisest kolm-neli krooni kallimad. Jälgin soodusaegu ning ostan siis mõnda kaupa rohkem.

Elsa Peiel (78), pensionär

Kallinemine annab end päris kõvasti tunda. Piima ma ei joo, kuid ka keefir ja hapukoor on varasemast kallimad. Loodan, et vähemalt pärast euro kättejõudmist hinnad enam ei tõuse. Ees on detsembrikuu, kuid jõulude puhul on tavaliselt odavmüüke. Liha, mis on meie jõulutoit, siiski odavamalt ei saa.

Natuke annab perele toidulisa aed: oma moosid ja kurgid. See nõuab küll tööd, kuid liikumine tuleb tervisele kasuks.

Malle Kraavi (75), hooldus­töötaja

Mul on üks vanaproua hooldada, praegu ostsin temale. Üksikul inimesel on raske. Leib on poes kalliks läinud, kuid see mind ei mõjuta: küpsetan oma leiva ise. Kartuleid ja porgandeid kasvatan ka. Peres on nooremaid, kes mind aitavad.

Helgi Timusk (57), hooldus­töötaja

Kallinemine lööb kõvasti tasku pihta. Hinnad on juba väga kõrgeks läinud, kuid palk ei tule järele — ilmselt pole palgatõusu nii pea oodata. Millestki, näiteks magusast peab loobuma. Kui peres on kaks tööl käivat inimest, siis on kergem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles