Rekordimees nihutas taas piiri

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suislepast pärit, ent kooliteed Viljandis alustanud Martin Lehemets valmistub järgmiseks hooajaks. Noorsooklassi esimesel aastal loodab ta nihutada 7257-grammise vahendiga oma tippmargi üle 70 meetri joone.
Suislepast pärit, ent kooliteed Viljandis alustanud Martin Lehemets valmistub järgmiseks hooajaks. Noorsooklassi esimesel aastal loodab ta nihutada 7257-grammise vahendiga oma tippmargi üle 70 meetri joone. Foto: Madis Luik

Kõhedast ilmast hoolimata lennutas Martin Lehemets eile Viljandi järve ääres Mädalepiku juures heiteringis raudmuna. Iga kahe soorituse järel jalutas ta vahenditele järele ja sedasi paarkümmend korda — tavaline kerge treening.

Tänavu Eesti juunioride kuuekilose vasaraga heiterekordi enda nimele kirjutanud ning nädala eest septembrikuist tipptulemust veel veidi üle poole meetri parandanud Martin Lehemetsa sõnul oli käsil rutiinne harjutuskord. «Kergelt teen. Üksinda on keeruline, sest pole, kes kõrvalt jälgiks ja aitaks. Tunnetuse hoidmiseks on selliseid harjutuskordi siiski tarvis,» selgitas 19-aastane kergejõustiklane.

Noormehe arvates on üksinda treenides oht tahtmatult tehnikale mõni liigne liigutus külge pookida ning seetõttu pole sageli juhendajata harjutada hea. «Eks aastatega ole tulnud oskust oma sooritusi analüüsida,» lausus ta.

Õpetajaid Viljandist Soomeni

Viljandi kergejõustikuseltsi Sakala liikme koostöö siinse klubi treeneri ja juhi Tiit Aruga on endiselt tihe, ehkki paaril viimasel hooajal on noormehel enamik aega möödunud pealinnas.

Tallinnas on Martin Lehemetsa juhendajad Toivo Ruut ja Ants Kiisa, ent abiliste hulka kuulub ka soomlane Jarmo Pöyry, kelle juures Viljandi noormees võimaluse korral üle lahe harjutamas käib.

Kevadel Tallinnas Audentese spordigümnaasiumi lõpetanud ning tehnikakõrgkoolis õppuriteed jätkaval sportlasel möödub enamik harjutuskordi pealinna väljakutel.

«Koolis oli nädalane võlgnevuste kõrvaldamise periood. Minul neid pole ning seetõttu saan veeta aega kodus,» põhjendas Lehemets. Ta pidas reedehommikust kargevõitu sügisilma päris mõnusaks. «Vasaraheitjad on selliste oludega harjunud. Vahetevahel heidetakse isegi lumega.»

Martin Lehemets on tõsisemalt vasaraheitega tegelnud viimased kuus hooaega. See ei tähenda muidugi, nagu oleksid kuulitõuge ja kettaheide talle võõrad. Juhendaja Tiit Aru nimetab üpris noores eas kõik ühele alale panustanud sportlast töökaks meheks, kes on teinud tubli arenguhüppe.

Rekordtulemus Mädalepiku äärest

Tänavu viimast hooaega juunioride seas vasarat lennutanud Martin Lehemets ületas 33 aastat püsinud Eesti juunioride rekordtulemuse septembris kahe meetri võrra. Viljandi kergejõustikuseltsi Sakala liige heitis toona Tallinnas 73.42. Senise rekordi, 71.32 heitis 1980. aastal kuuekilose vasaraga Aivar Räni.

Eelmisel nädalal Viljandis peetud vasaraheitevõistlustel parandas Lehemets kuuekilose vasaraga rekorditulemust veel veidi üle poole meetri, 74.15-le. Eesti kergejõustiku liidu peatreeneri Aivo Normaku jutu järgi pole alaliidu komisjon veel kumbagi tulemust kinnitanud, ent ei näinud nende vormistamiseks takistusi.

Normaku sõnul kinnitatakse Martin Lehemetsa nagu teistegi tänavuse välishooaja tipptulemused alaliidu juhatuse 20. novembri koosolekul. «Pole põhjust, miks juhatus ei peaks viljandlase tulemusi rekordiks kinnitama,» ütles Normak.

Samal päeval, kui koguneb kergejõustiku liidu juhatus, leiab aset ka hooaja parimate sportlaste tunnustamine. Aasta parima meesjuuniori nominendina on kutsutute seas Martin Lehemets. «Parimad teeme teatavaks tuleval laupäeval. Saan vaid kinnitada, et Lehemets on üks nominent,» lausus Aivo Normak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles