Pildid meenutavad ammuseid päevi

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Noorits pakub üldvaateid ja Uku Põllumaa detaile. Üks neist teeb oma tööd profikaameraga, teine aga mobiiltelefoniga.
Tõnu Noorits pakub üldvaateid ja Uku Põllumaa detaile. Üks neist teeb oma tööd profikaameraga, teine aga mobiiltelefoniga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis Kondase keskuses avati Tõnu Nooritsa ja Uku Põllumaa fotonäitus «SEE ehk Surnud ehitised Eestis.ee».


Seitse aastat tagasi riputasid Tõnu Noorits ja Uku Põllumaa neljas Eesti linnas üles näituse «Elavad ehitised Eestis». Nüüd on objektiivi ette võetud ehitised, mille eluiga on otsakorral.

Varjatud kujul on autorid põiminud fotodesse ehitiste tähenduse nädalapäevade kaupa nii kristlikus, marksistlikus kui vanarahva arusaamade mõistes.

Uued rakursid

«See väljapanek näitab aja kulgu,» rääkis näituse kuraator, näitleja Talvo Pabut. «Väikekohtade surnud ehitised on võetud sellise rakursi alt, et neid ei pruugi ära tunda isegi sealsamas kõrval elavad inimesed.»

Fotod on näitusel grupeeritud nädalapäevade kaupa ning loomulikult pole selles midagi juhuslikku. Kaadreid on alates Mõisakülast kuni Panga pangani Saaremaal.

Looduse ringkäik

Viljandis sündinud Uku Põllumaa on olnud Tartu linnaarhitekt ning praegu töötab arhitektuuribüroos Siim ja Põllumaa. Tartus ilmavalgust näinud Tõnu Nooritsa kontos on 296 näitust 38 riigis. Ta töötab kaitseväe peastaabis avalike suhete ohvitserina.

«Igas ehitises on oma võlu,» ütles Noorits. «Tuleb asetada ennast sellisesse mõttemaailma, kus olid inimesed, kes need hooned konstrueerisid.»

Kuigi paljudest pildile püütud ehitistest võibki paari aasta pärast alles olla vaid fotomälestus, ei leia Noorits selles erilist traagikat.

«Siin pole midagi imestada, see on looduse ringkäik inimkeskkonnas,» kõneles ta. «Igas asjas on võimalik näha ilu ja esteetikat. Sõltub enda häälestusest ja sellest, mida tahad edasi anda.»

Näitus jääb avatuks 28. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles