Mehed loovad silmailu nii puidust, rauast kui klaasist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Tamtiku puulõiked
Jüri Tamtiku puulõiked Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Priit Retsep pani hulga korve jalgrattale ja väntas Abja-Paluojalt Karksi-Nuia. Tema on üks tosinast mehest, kelle harrastust võib sealse kultuurikeskuse sinises saalis näitusel näha.



Priit Retsep oli lubanud oma töid juurdegi tuua, kui oli märganud oma nime kandval stendil kohta, kuhu saaks veel paar korvi panna.

Meistrit tuntakse, sest ta on istunud paljudel näitustel ja messidel ning pununud kõigi pilgu all toomingaokstest korve.

Seevastu oli mitmele meeste käsitöönäitust vaadanud karksinuialasele tulnud üllatusena, et nende linnas töötab sepikoda ja keegi valmistab seal majapidamises vajalikke asju.

Sepp Toomas Jugaste on vorminud lipuhoidja, uksekoputi, riidevarna, roobi ja muid selliseid majapidamises tarvilikke esemeid, aga ka jubinaid, mida näiteks teismelised noormehed endale meelsasti kaela riputavad. Näha saab isegi miniatuurset hobuserauda.

Mehi peab tagant tõukama

Karksi valla kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu jutu järgi on meestel palju harrastusi nagu naistelgi, kuid et ehitatud ja remonditud maju, laotud kiviaedu ja iga päev tarvitusel olevat köögimööblit pole võimalik näitusele tuua, jääb nende kodune tegevus naiste oma varju.

«Mehi peab tagant tõukama, et nad oma töid rahva ette tooksid,» sõnas kultuurikeskuse näituste korraldaja.

Üks neid, keda ta nii-öelda tagant lükkas, oli Kariste mäel elav Guido Ruusoja. Terve saali külg on selle mehe näputööd täis: maaliliselt robustsed puitraamid, fotod sees, samas stiilis kandik ja küünlajalad.

Karksi-Nuia ja Polli rahvas teab Omar Jansonit ilusate punutiste tegijana. Tema hiiglaslikku mõõtu pesu- ja muud korvid mõjuvad ühtlasi kodu dekoratiivsete elementidena. Sellist peegliraami, nagu on näitusel väljas, igatseks endale vist iga naine.

«Kõik, mis olen teinud, olen ka ära kinkinud,» oli Kai Kannistule öelnud Tuhalaane mees Tõnis Kotsar, kui oma jämedate jalgade ja paksu istmelauaga pingi teistele vaatamiseks loovutas. Kuigi sinises saalis leidub ehk paarsada eset, ei jää see iste kahe silma vahele.

Kõige rohkem harrastavadki mehed puutööd, kuid valminud asjad on eriilmelised. Nii erinevad Polli mehe Rein Naela läikivad pingid ja õisulase Edgar Puideti väikestest detailidest kokku pandud mustrid kui öö ja päev.

Ka gümnaasiumi väikeste poiste põhiline materjal on väljapaneku järgi otsustades puit. Paistu valla klaasikunstniku Heiki Vahtra õrnad taiesed on seevastu nagu omaette maailm.

Näitused ei teki iseenesest

«Juba maikuus andsin kohaliku ajalehe kaudu teada, et aasta lõpul tahan välja panna meeste käsitööde näituse,» sõnas Kai Kannistu. «Esimesena tuli Voldemar Giske siitsamast Karksi-Nuiast, et tema teeb vaase.»

Enamasti läks nii, kuidas näituste korraldaja ja kodused tegijad kokku leppisid. Aava osaühingus restaureeritakse vana mööblit ja sealt jõudis näitusesaali põnev laud.

Ka järgmiste näituste asjus on Kannistul juba kokkulepped sõlmitud: oma taiestega tuleb välja kohalik kunstnik Tiina Talvet, tekstiilikunstnik Anu Raud on lubanud Karksi kandi rahvale näidata oma vaipu ning lähemal ajal tuuakse kultuurikeskusse Leeli talu kadunud peremehe Lembit Sootsi maalid.

AUTORID

Karksi valla kultuurikeskuse sinist saali täidavad novembrikuu lõpuni meeste käsitööd.

• Oma töid on välja pannud Edgar Puidet, Priit Retsep, Marko Järvis, Toomas Jugaste, Guido Ruusoja, Rein Nael, Tõnis Kotsar, Jüri Tamtik, Marko Suurmets, Heiki Vahtra, Voldemar Giske ja Omar Janson.
• Kollektiivselt esinevad Kitzbergi gümnaasiumi poisid ja Aava osaühing.
Allikas: Karksi valla kultuurikeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles