Ettevõtja rajab parafiinist liuvälja

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Wüthrich näitab puidust põhja ja parafiinkattega plaati, mille sarnastega kaetakse ainulaadne uisuväli.
Peter Wüthrich näitab puidust põhja ja parafiinkattega plaati, mille sarnastega kaetakse ainulaadne uisuväli. Foto: Elmo Riig / Sakala

Üsna pea saab Võhma uisuvälja, mille kattest põhiosa moodustab parafiin ja ülejäänud koostis on saladus nagu Coca-Colal. Sõita saab sel kattel justkui tavalisel jääl, aga soojaga see ei sula ning on kukkudes pehmem.


Kolm aastat tagasi sai Võhma küünlavabriku omanik Peter Wüthrich oma ämmalt artikli, milles oli juttu Šveitsis leiutatud erilisest parafiinist ning selle kattega liuväljast. Lapsena sünnimaal uisurõõme nautinud mees vaimustus loetust ning on sellest alates otsinud võimalust, kuidas samasugust väljakut Võhmasse rajada. Uisufänn käis Šveitsi parafiinplatse vaatamas ning tegi proovisõite.

Sel erilisel kattel saab liuelda kõikide uiskudega nagu jääl, kuid see on pehmem ja kukkuja ei saa nii palju haiget. Tõsi, sõitmiseks peavad uisud olema soojad, muidu kulub talvel minut, enne kui need harjunud moel libisema hakkavad. Uiskude soojendamiseks on platsi ääres eraldi aparaat.

Tänavu küsis Võhmas tegutsev mittetulundusühing, mille missioon on heategevuslike ürituste korraldamine, Euroopa Liidu Leader-programmist raha projektile «Lase liugu, Võhma!». Üks selle ühingu eestvedajaid on Peter Wüthrich.

Hindajad andsid projektile heakskiidu ning nüüd on oodata 800 000 krooni väljaku rajamiseks ning hooldusvahendite ja umbes 30 uisupaari soetamiseks. Ligi 100 000 krooni suuruse omaosaluse lubas küünlavabrikant esialgu laenuna oma firma rahast leida.

«Talve lõpu poole tulevad Šveitsist spetsialistid, kes paigaldavad Võhma endisesse kaarhalli 120 ruutmeetri suuruse väljaku,» selgitas Wüthrich. «Ühtlasi õpetavad nad meid, kuidas väljakut laiendada või selle kuju muuta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles