Noored nuputasid vanale sõiduvahendile uusi trikke

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitzbergi gümnaasiumi kümnenda klassi õpilaste koostöö laabus, ehkki ideid oli nii palju, et neist üht oli keeruline valida.
Kitzbergi gümnaasiumi kümnenda klassi õpilaste koostöö laabus, ehkki ideid oli nii palju, et neist üht oli keeruline valida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vale oleks öelda, et Kitzbergi gümnaasiumi noored leiutasid eile jalgratast, ent sellele, kuidas kõnealust sõiduvahendit täiustada, mõtlesid nad lausa mitu tundi.


Kitzbergi gümnaasiumi aulasse nelja laua ümber kogunevad kümnenda klassi õpilased ei pulbitse loomistungist nagu Jaan Tatikas Eduard Born­höhe «Kuulsuse narrides», vaid kuulavad üpris taltsal koolilapse kombel, kuidas Eesti disainikeskuse projektijuht Diana Tamm juhatab sisse töötoa.

Järgmiste tundide vältel peaks kuju võtma tarvikud, mida üks rattur hädasti vajada võiks. Valmistatud esemeid proovitakse sõites järele. Selleks ootab saalinurgas keskeltläbi tagasihoidlik ja lisanditeta ratas. Kas see saab endale külge propelleri, tiivad, sõidutuules vilistava oreli või pelgalt pakiraami, selgub pärastlõunaks.

Palju mõtlemisainet

«Teistes koolides on kavandatud spetsiaalseid kindaid, aga ka rehasid, mida teeperve koristamiseks ratta külge kinnitada,» räägib Diana Tamm.

Ehkki tema sõnul pole ettevõtmise eesmärk luua mudelit, mida saab tootmisse anda, on enamik koolilaste pakutavaid ideid siiski praktilised ja mõeldud eri sihtrühmadele. «Valisimegi jalgrattatarviku tänavuseks teemaks mitmekülgsuse tõttu,» selgitab Tamm. «Sõiduvahend on küll igaühele tuttav, kuid seda kasutavad väga erineva elustiiliga inimesed ekstreemsportlastest pensionärideni.»

Enamasti liigub õpilaste mõte eale omaselt telefonilaadijate poole, kuid mõni neist on nuputanud välja spetsiaalsed käesoojendajad iga ilmaga teel olevate postiljonide tarvis.

Seob eri valdkondi

Ettevõtmist, mida projektikeeles võiks kokku võtta väljendiga «Ideest prototüübini» ja mis kannab koondnime IDE, korraldatakse tänavu 12 Eesti koolis. Kitzbergi gümnaasium on Viljandimaalt ainuke.

Töötubasid juhendavad Eesti kunstiakadeemia ja Tallinna tehnikaülikooli magistrandid ning kõik osalevad gümnaasiumid kuuluvad nimetatud kõrgkoolide partnerite hulka. Üks eesmärke on tutvustada disaini, inseneri ja ettevõtluse erialasid.

Taustal ekraanilt läbi lipsavad ingliskeelsed sõnad «product», «place», «price» ja «promotion» ehk 4P-d ei näi õpilasi pelutavat. Rahutumatel paistab pliiats juba sügelevat. Päeva lõpuks on valmis ratta külge kinnitatavad prügi- ja esmaabikast, muidugi mõista mitte kaks ühes.

Kolmandat aastat kestva projekti vältel on Diana Tamm märganud, et eesti noored on loovad. «Üles sulamine võtab mõnikord aega, aga fantaasiast ja julgusest neil puudust pole,» nentis ta.

Küll aga on noorte oskus ühtse meeskonnana tegutseda kooliti erinev. «Koostöö on meie tegevuses väga oluline ja just seda võib siit õppida,» arvas Tamme.

ARVAMUS

Jaak Israel,
Kitzbergi gümnaasiumi direktor

Võtsime kutse projektis osaleda rõõmuga vastu. Tallinna tehnikaülikooliga seob meid  koostööleping. Viis gümnaasiuminoort käib pealinnas disaini õppimas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles